Ne siránkozzunk állandóan!

A panaszkodással saját fejlődésünket akadályozzuk

„A hiba az ön készülékében van,” – szokták mondogatni felelősség keresésekre reagálva. Nem vitás, könnyű elrontott dolgainkért másokat hibáztatni.

Ha nem akad bűnbak, még mindig foghatjuk a sorsra, mint kiszámíthatatlan, befolyásolhatatlan valamire. Az ilyesfajta védekezéssel magunk felelősségét igyekszünk lenullázni. Nincs semmi értelme. Az okolással a kiszemelteket sértjük, magunkat ámítjuk.

Mennyivel egyszerűbb lenne magunkkal szemben őszintének lenni. Vállalni a felelősséget magunkért és mindenért, amik vagyunk és leszünk. Gondjainkra ne keressünk kifogásokat, problémáink hajtogatásával ne untassunk másokat! Hagyjuk abba a panaszkodást! A siránkozó ember hamar magára marad. Tulajdonképpen senkit nem érdekel a mások problémája. Fölösleges beszélni arról, hogy miért nem vagyunk boldogok, mennyi bajunk van az életben. Tartsuk meg magunknak, és keressük a megoldásokat, egyedül mi vagyunk képesek változtatni rajta. Akkor megmaradnak a barátok, ismerősök és bőséggel teszünk szert újabbakra is, hiszen a kiegyensúlyozott, határozott, életvidám egyéniségek vonzóak. Sokan példaképüknek tekintik, belőlük igyekeznek erőt meríteni.

Mi vagyunk a felelősek saját sorsunkért. Ne a sors irányítson minket! Olyan nincs. A rossz döntéseket kenjük a megfoghatatlanra. A sorsunkat nekünk kell navigálni. Életünket nem viharos tengeren hánykolódó lélekvesztőnek kell elfogadni, hanem a szélsőségek között is kapitányi módon irányítani.

Az önmagukért és sorsukért felelősséget vállalók eredményorientáltak. Mindig kezdeményezzünk! Nem engedjük, hogy ezt a „sors” tegye! Feladatvállalásokkal keressük a módját a több felelősségvállalásnak! Így válhatunk hasznossá, értékessé, vívunk ki elismeréseket magunknak. Márpedig a pozitív visszajelzéseknél nincs jobb motiváció.

Tehát merjünk őszinték lenni magunkhoz, ne sírjuk világgá problémáinkat, helyette cselekedjünk. A segítséget ne másoktól várjuk! Önmagunk legyőzése a legkomolyabb siker.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.