Játékfilmen A rögöcsei csoda

Tóth-Máthé Miklós

Játékfilm készült A rögöcsei csodából, a debreceni író-drámaíró, Tóth-Máthé Miklós komédiájából, amit a múlt évadban - a Vidnyánszky-éra végén – bemutatott a Csokonai Színház Árkosi Árpád rendezésében. A filmet a Debrecen Televízió munkatársai készítették, a rendező Dánielfy Zsolt színművész volt, aki már régen hozzánőtt a debreceni színi társulathoz.

Az Apolló moziban mutatták be a filmet - többnyire érdekeltek, barátok és a sajtó képviselői előtt. Nyilvánvalóan volt már egy alkotóköri vetítés is, mert egyik-másik színész nem tudott eljönni erre az alkalomra, de már látták az elkészült művet. Nem volt ott példának okáért a pedig nagyon fontos szerepet játszó Kóti Árpád, aztán a fiatalok közül Szalma Noémi. (Véletlenül tudjuk, hogy ő Kubik Annával és Varga Klárival a Svetits gimnázium tanári karának és diákságának vendégszeretetét élvezte, a Régimódi történet volt a fő téma.)

Tavaly igen szép sikert aratott a színházi interpretáció a Víg kamaraszínházban, tulajdonképpen kérdés is, miért nincs már műsoron. Azon az előadáson voltak bizonyos tehertételek, részint a színészi alakításon, részint a rendezői tálalás mikéntjén. Gondolunk ez utóbbi kapcsán a „médialiba” és „médiagúnár” untig szerepeltetésében, csapóként refréneztek szinte az egész előadás során, egy idő után elegünk volt belőlük, mint egész estés film nézése közben a tíz percenként jelentkező reklámblokkból. 

Tóth-Máthé Miklós még a hetvenes évek végén írta a vígjátékot, elfogadta játszásra a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, de igazgatóváltás miatt a premier elmaradt. Eltelt több mint harminc év, s ami akkor korszerűnek számított (volna), azon mára sokat kellett modernizálni, hisz időközben átestünk egy „gengszterváltáson” s egy eu-s csalatkozáson. Az író igyekezett mindent megtenni, hogy maivá varázsolja sztoriját, s annak mondanivalóját. Árkosi Árpád rendező is kivette részét a pókhálótalanításból. Ami ballaszt ott volt Árkosi művén, az eltűnt Dánielfy értelmezéséből.

A stáb éjt nappallá téve dolgozott, s lakossági segítség is érkezett, bájos amatőrök imitáltak felháborodott tömeget, van, aki a lakását ajánlotta fel jelentek felvételére. Talán nem is készült még egy ennyire nézhető-élvezhető film ilyen kevés költségből, 5 (azaz öt) millió forintból. 

Dánielfy Zsolt a film vetítése előtt tartotta magát a Montágh Imre-i tanításhoz („légy hangos, hogy halljanak, légy plasztikus, hogy értsenek, s légy rövid, hogy szeressenek!), megköszönte a megköszönendőket, s a közönség szeretetébe ajánlotta a kissé „kusturicás” filmet, amely egyébként ötven percet vesz igénybe a nézők idejéből. „A mai falusi valóságot látjuk a szatirikus ábrázolás görbetükrében, emberek mulatságos kínlódását, akik gyarlók és jóindulatúak, csak hát szegények.” Igazából nem tudni, hogy mi volt a filmen látható anyagból a rendezői ötlet, s mennyi az írói-forgatókönyvírói lelemény. Az író szerint igen hűségesen került szalagra (inkább DVD-re?) az általa megírt „kotta”, s ha ez így van, akkor inkább őt dicsérik az érvényesülni tudó poénok. Mindenesetre az is kiderült, hogy Dánielfy Zsoltnak sok fogalma van arról, hogyan kell ma egy emberi fogyasztásra alkalmas (tévé)filmet elkészíteni.

A színészek között láthatjuk – mások mellett, s a már említetteken kívül – Garay Nagy Tamást, Bakota Árpádot, Oláh Zsuzsát, Csikos Sándort, Miske Lászlót. Új arc a történetben például Vékony Anna, Vaszkó Bence és Szentgyörgyi Rozi. A film hamarosan látható lesz a Debreceni Televízió műsorán, s a Magyar 1 is adni fogja még ez év tavaszán.        

Az író természetesen nagyon örül a sikerült filmnek, s úgy hírlik, újabb filmforgatókönyvet kell írnia, immár legújabb könyvéből, a Kossuth papjából, amely kisregény Könyves Tóth Mihálynak állít emléket. „No nézd már, a végén még fölfedeznek” – mondta baráti társaságban a 77 éves író büszkeséggel elegy öniróniával. 

Erdei Sándor 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.