Indul az utazás! Olimpián a kézis lányok!

Indul a repülő is Párizsba!  Fotó: hirado.hu

A magyar női kézilabda-válogatott, bár már Svédország bravúros legyőzésével is óriási lépést tett az Olimpia felé, párizsi repülőjegyét a japánok nemzeti csapata ellen harcolta ki a debreceni Főnix Arénában vasárnap este.

Korántsem pang a kézilabdaélet a cívisvárosban. Ami a DVSC kézilabdacsapatát illeti, Köstner Vilmos, a klub sikeredzője, legendás mestere megkapta a Pro Urbe, vagyis a Városért! díjat – nyugodtan mondhatjuk, cseppet sem érdemtelenül. A Főnix Arénában pedig az olimpiai selejtezőnek adott otthont, mezőnyében a piros-fehér-zöld, koronás címeres mezben kéziző hölgyekkel. Vámos Petráék először a jóval kevésbé rutinos, Kamerun helyett érkező Nagy-Britannia nemzeti csapata ellen léptek pályára. Ez a megmérettetés igen nagy különbséggel zárult, a mieink 49-11-re verték a szigetország csapatát. Az igazán nagy falat pénteken jött, amikor a Főnix közönsége a magyarokon túl a világsztárokat is felsorakoztató svédeket köszönthette. Aztán pedig vastapssal és örömmámorban, euforikusan ünnepelhette a magyarok győzelmét, miután a végeredmény 28-25 lett Golovin Vlagyimir leányhada javára. Ez már önmagában hatalmas pluszt jelentett az olimpiai kvóta felé, noha egy csata még hátra volt: a britek után újabb szigetország, Japán ellen.

Az ázsiaiak ellen nagy lendülettel kezdett a magyar válogatott. A vártnál szívósabb japánok az első játékrész elején keményen tartották magukat, ám Győri-Lukács Viktóriáék minél hamarabb szerették volna eldönteni a nyitott kérdéseket, és jelentősre növelni a magyar előnyt. Közeledve a félidei szünethez, már Böde-Bíró Blanka is bejelentkezett néhány impozáns védéssel, valamint Klujber Katrinék sorjázták az üres kapus találatokat. Harminc játékperc után 18-11-es vezetést ünnepelhettek a magyarok. A második felvonásban már gyakorlatilag nem maradtak kételyek: irány Párizs! Húsz perccel a vége előtt stabilizálódott tíz környékén a különbség. Már tíz fölé is rúgott, a végére kilenc maradt, sima volt: 37-28.

A Főnix csaknem telt házas publikuma eufóriában éltette a magyarokat. Azt a válogatottat, amely immár biztosan ott lesz a francia fővárosban, a 2024-es nyári játékokon.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.