Ha adsz a kéregetőnek, kirabolnak

Egy autósoktól kéregető

Az Egyetem sugárút környéke köztudottan Debrecen előkelőbb városrésze. Az egyetem közelsége miatt sok külföldi diák és vendégtanár lakik a bérházakban. E tényt jól ismerik a kéregetők, ezért kedvelt „vadászterületük” a nyílegyenes út.

Lányom és egy idős néni is riasztó történetet mesélt. Az esetek közös vonása Hajdúszoboszló emlegetése.

Lányom az ürességtől kongó Móricz kollégiummal szembeni buszmegállóban várakozott, amikor hozzálépett egy szakadt férfi, kissé később még egy és egy nő. Arról érdeklődtek, merre van a Hajdúszoboszlóra vezető út. Lányom elmagyarázta. A kérdezők tessék-lássék hallgatták, majd előhozakodtak igazi céljukkal (valahol olvastam, hogy mindig a második ok, magyarázat, szándék a valós):

- Elnézést a hülye kérdésért, nem adnál egy kis pénzt?

Lányom nem adott. Erre elindultak a Böszörményi út felé.

Más alkalommal ugyanabban a buszmegállóban koros néni mesélte, hogy ugyanez a három alak valahonnan a bérház mögül bukkant fel. Megszólítottak egy a buszra egyedül várakozó lányt. Akkor is a Szoboszlóra jutás lehetősége felől érdeklődtek. Utána a szokásos pénzkérés. A lány adott, de a kéregetőknek nem lehetett elég, vagy vérszemet kaphattak, mert kirabolták. A néni a buszmegálló közelében lakik, első emeleti ablakából látta a történteket. Telefonált a rendőrségnek, de mire egy járőr kiért, se lány, se kéregetők. Akkor is a Böszörményi út felé siettek el.

Bevált taktikájuk szerint először mindig a pénzt kérő szólítja le kiszemeltjét, a másik kettő lemaradva, később érkezik a helyszínre, s ha úgy ítélik meg, beavatkoznak. A minden áron pénzhez jutás érdekében az erőszakot sem mellőzik.

A börtönzsargonban a rablást „erőszakos kéregetésnek” nevezik. A kéregetők raboltak, de úgy látszik, eddig megúszták.

Kéregetők, koldusok, tarhálók Debrecen több pontján megtalálhatók. Reklámújságot „árulók” fontosabb útkereszteződésekben (Burgundia-Kossuth utca sarka, Árpád tér, Hajnal és Faraktár utca kereszteződése) tartják tenyerüket. Mások portyázva próbálnak pénzt „szerezni”, de van olyan a belvárosban, aki ugyanazon üzlet lépcsőjén előre-hátra himbálja magát (gyógypedagógusok szálemezésnek nevezik e testmozgást). Kalapja a lába előtt, abba várja az adományokat. A koldulás nem mehet rosszul, mert zsebéből kilógó MP4-el hallgatja a zenét.

Bizonyítani nagyon nehéz, de több jel is arra mutat, hogy Debrecenben is működik a koldusmaffia,és erről a Díszpolgár már írt is.(Itt)

Az Árpád téri koldust személyesen is ismerem. Többször beszélgetve vele, mindig tesz homályos megjegyzéseket arra, hogy miért ácsorog napi tíz órát a kereszteződésben.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.