A „gyáva” tudós és a C-vitamin (paprikatörténetek)

Szent-Györgyi Albert

Ma már köztudott, hogy a C-vitamin felfedezése a Nobel-díjas magyar tudós, Szent-Györgyi Albert nevéhez köthető. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a felfedezéshez a tudós gyávasága is hozzájárult.

Egy este a szegedi otthonában a felesége a vacsora mellé egy paprikát is odatett. Szent-Györgyi Albert viszont nem nagyon szerette, ám ezt félt megmondani a feleségének. Így aztán egy óvatlan pillanatban a zsebébe csúsztatta a zöldséget, amelyet aznap este elkezdett vizsgálni. Éjjel már tudta, megtalálta a C-vitamint, későbbi tudományos nevén az aszkorbin-savat, ami azt jelenti: skorbut elleni.

Hamarosan sikerült nagy mennyiségű C-vitamint kivonni a paprikából, elsősorban a szegedi paradicsompaprikából, amit elküldött a skorbut sújtotta területekre, és azoknak a tudóstársainak, akik ezzel a hatóanyaggal dolgoztak.

De mire is jó a C-vitamin?

Például: fokozza a szervezet ellenálló képességét. Nélkülözhetetlen az egészséges erekhez. Segíti bőrünk rugalmasságának megőrzését, gyorsítja a sebgyógyulást. A stresszes életmód és a dohányzás fokozza a szervezet C-vitamin igényét, de terhesség alatt is megnövekszik a szervezet C-vitamin szükséglete kb. 30 százalékkal.

Milyen gyümölcsökben, zöldségekben van a legtöbb C–vitamin? A legfrissebb kutatások szerint az acerola nevű gyümölcsben (1677mg/100 gramm), második a chili paprika (244 mg), harmadik a guava (228 mg), negyedik a paprika (184 mg).

Hát egyrészt ezért érdemes minél több paprikát és paprikás készítményt enni, minden nap, reggel, délben este, ha lehet, nyers vagy kíméletes, 70 Celsius fok alatti feldolgozással készített ételekben. Másrészt: nagyon finom!

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.