30 százalékkal több cég szűnt meg

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) - Az idei év első negyedévében 30 százalékkal több, összesen 16 675 cég szűnt meg Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Bisnode üzleti információszolgáltató az MTI-vel kedden. A cégalapításokat is figyelembe véve fél százalékkal csökkent a működő cégek száma.

Felszámolással 4508, végelszámolással 2468, kényszertörléssel pedig 9699 cég szűnt meg a Bisnode adatai szerint, jelenleg több mint 557 ezer céget regisztrálnak Magyarországon.

A nemzetközi cégminősítő elemzése szerint bár idén márciusban rekord számú, 4500 vállalkozás alakult, a cégalapítási dömping ellenére fél százalékkal csökkent a cégek száma az egy évvel ezelőttihez képest.

Az elemzésből látszik, hogy a legtöbb iparágban csökkent a cégek száma: leginkább a papíriparban, a fafeldolgozás terén és az építőiparban. 2013. április eleje és 2014. április eleje között mindhárom szektorra 3 százalék feletti cégszámcsökkenés volt jellemző.

Több mint 3 százalékkal nőtt a cégalapítások száma a közigazgatás, az élelmiszergyártás és a vegyipar területén.

Megyei bontásban Csongrád, Pest, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyén kívül mindenhol kevesebb cég működik. A legnagyobb mértékű visszaesés Komárom-Esztergom (-4,43 százalék) és Baranya (-1,89 százalék) megyében történt.

Az elemzés szerint az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de 2014 első negyedévében már átlag 25 nap volt jellemző. Az átlagos fizetési késedelem tekintetében mérsékelt növekedés jellemezte 2014 első negyedévét 2013 első három hónapjához képest. Ma átlagosan 18 napot késnek számláik kiegyenlítésével a cégek, míg egy évvel korábban ez az érték 17 nap volt.

Megyénként Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye cégei fizetik átlagosan a legnagyobb késéssel számláikat, esetükben a 32 napot is meghaladta az átlagos fizetési határidő.

A kutatásból az is kiderült: eddig a legnagyobb bedőlési arány az építőipart fenyegette a magyar gazdaságban, de 2014 első negyedévében a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított arányának tekintetében a szektort már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás. A Bisnode adatai szerint 100 vendégfogadással és vendéglátással foglalkozó cégből közel 5 egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá kerül. A kényszertörlési eljárásokkal együtt a vendéglátó cégek 14 százalékát érinti ilyen eljárás.