Fapados intermodális központ

A vasúton érkezők helyi közlekedését is nagyban segíti a jelenlegi helyzet

A városvezetés 2017-2018-ra tervezi a Nagyállomás körül kiépítendő intermodális csomópont kialakítását. A terv lényege, hogy a vasúti, közúti és kötöttpályás városi közlekedés szolgáltatási színvonala javuljon, rövidüljön a közlekedési idő, az ingázók kevesebb idő alatt jussanak munkahelyükre.

Az intermodális központ megépülte után várhatóan előnyben fogják részesíteni a közösségi közlekedést az egyedi közlekedési formákkal szemben. A központ csökkentheti a városi utak terheltségét, a balesetek számát, a környezetszennyezést. A tömegközlekedés jobb kihasználtsága, a működtető vállalatok gazdaságosabb üzemeltetését is megvalósíthatja. A csomópont megteremthetné a kapcsolatot a helyi-, helyközi és távolsági buszok, illetve azok parkoltatásának, kiszolgálásának együttes igényeit, a kötöttpályás (villamos, troli) közlekedési eszközökre történő átszállás lehetőségét, a Nagyállomás teljesebb városi kapcsolatát, a térségi kerékpárút-hálózat bekapcsolódását, parkolási lehetőségek kialakítását.

A város, átmeneti megoldásként rendezte a Petőfi tér forgalmát, melyet a 2-es villamosvonal megnyitása tette szükségessé, miközben a helyi buszközlekedés kiindulópontját a Homokkerti felüljáró felé eső, valamikori parkolóba helyezték át. Jó megoldásként könyvelhető el, mert így az állomás előtti rövid és szűk útszakasz jól járhatóvá vált.

Jelenleg a Nagyállomás százméteres körzetében minden fontosabb közlekedési eszköz elérhető, legyen az villamos, troli, helyi és távolsági busz. Ezen lehetőségek kényelmes átszállási lehetőségeket biztosítanak a városba érkezőknek ugyanúgy, mint a helyben lakóknak.

Biztos lesz jobb, hiszen a tervek készen, de a jelenlegi állapot azért fapados, ám remélhetőleg – legalább is a tervek szerint - átmeneti. Leginkább a távolsági buszközlekedés állomás elé vitele a fejlődés, közvetlen átszállási lehetőséget biztosítva a vasúton érkezőknek.

Egy modern, állomásközeli közlekedési központ mindenképpen a helyi és távolsági közlekedés összehangolását jelentené, gyorsítaná a városba jutást, komfortosabbá tenné az átszállást, népszerűbbé tenné a közösségi közlekedést.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.