Egy varázslatos hely, a Tündérkert

Léleksimogató látvány

A Miskolcon található Diósgyőri várat talán senkinek nem szükséges bemutatni. A középkori történelmi építmény már eddig is sok érdeklődőt vonzott Miskolcra, viszont most már lépcsőt sem kell mászni ahhoz, hogy valami csodálatosat lássunk.

A Covid járvány ideje alatt, 2020-ban nyílt meg a látogatók számára az évek óta készülő miskolci WOW park. A diósgyőri vár melletti beépítetlen terület valamikor egy tó volt, amely a régi 200 forintoson is látható. Az 50-es években azonban betemették, és elhanyagoltság miatt a hely egy lápos, gazos szemétlerakóvá vált. Egy miskolci vállalkozó néhány barátjával viszont álmodott egy nagyot, és gyönyörű mesebeli hellyé varázsolta.

Családok, barátok, gyerekek, fiatalok, nyugdíjasok, szerelmespárok vagy szinglik… a parkban mindenki megtalálja a léleksimogató kikapcsolódást, akár gyalog, kutyával vagy kerékpárral érkezik. A levendulaillatú és különféle virágokkal szegélyezett ösvényeken haladva találhatunk egy hatalmas kerékpártárolót. Onnan farönksétányon és rózsakapukon át eljuthatunk a hangulatos teraszos kávézóba, ahol kézműves fagyit is kaphatunk, amelyeknek különleges, kreatív neveik vannak. Ha megéhezünk, az étteremben kedves felszolgálók várnak, remek ízélményekkel.

Rendszeres látogatója a helynek Dimény Dalma, párjával és kislányával. Ők kizárólag jó élményekről számolnak be.

- Télen és nyáron is visszatérő vendégek vagyunk, szeretjük az aktuális kínálatukat. A hidegben jólesik a mindig friss sajtos pogácsájuk, ami szerintem az egyik legjobb pogácsa, amit valaha ettem, és nagyon finom a forraltbor, a forrócsoki is. Gondoskodnak arról, hogy ne fázzanak a vendégek a teraszon, pokrócok vannak kitéve és különböző fűtőtestek, amelyek mellett átmelegedhetünk míg elfogyasztjuk az ott vásárolt termékeket. Nyáron rengeteg féle fagylaltból válogathatunk, és ami a legjobb, hogy itt különösen finom, cukormentes fagylaltot is tudok választani magamnak. Csend van, kulturált a környezet, nagyon kényelmesek a kanapék, amikre ülhetünk. Nem számít, hogy hét ágra süt a nap, mert óriás napernyők vannak kihelyezve, és ventilátorok hűsítik a levegőt. Családdal és barátokkal is szívesen járunk ide, és mindig nagyon pozitív élménnyel megyünk haza.

A tetőterasz egy külön élmény, ahol ehetünk, ihatunk és ahonnan beláthatjuk az egész parkot. Onnan a magasból vagy séta során a földről is különleges látványt nyújt a fa köré épített romantikus lombterasz. Lépcső vezet fel az ágak között a fa lombkoronájához, és nézelődhetünk a korlátoknál vagy pihenhetünk a padokon a levelek közt. A parkban minden irányban ösvényeken haladhatunk, megkímélve a növényvilágot. A parkot átszelő kis patakban gazdag élővilág tárul elénk, a kacsák pedig szívesen sétálgatnak a látogatók között.
Demeter József szobraival igazán a mesék világába utazhatunk, mivel a sárga téglás út mentén megtalálhatók a parkban az Óz, a csodák csodája mesefilm szereplői: Dorothy, a Madárijesztő, a Bádogember, az Oroszlán és Totó is.

A kertmoziban nyári estéken egy nagy kivetítőn ingyenes filmvetítésekkel várják a látogatókat. Kényelmes ülőhelyek, remek hangulat, popcorn és modern hangosítás, hogy mindenki számára élvezhető legyen a műsor. Háttérben a kivilágított Diósgyőri vár már csak hab a tortán. A nézők mögött óriási farakás áll, amelyet meggyújtva igazi tábori élményben lehet részünk. De, mint mindennek, a csodahelynek is van egy kis árnyoldala. Egy közelben élő látogató szerint a nagy tűzrakóhely akkor jó élmény, ha ott vagyunk a kertmoziban.

Különleges hangulatot ad a helyszínen, de kicsit kellemetlen, ha otthon vagyunk és a nyitott ablakon át bejön a füstszag a házba. Ezen kívül zavaró, hogy hiába van kialakított parkoló, az emberek így is sokszor a lakóházak előtt állnak meg autóikkal, ami miatt nehéz a hazaérkezőknek parkolni. Mindemellett nagyon szeretünk egy ilyen mesés park szomszédságában élni és rendszeres program a tündérkerti séta.

Legkiemelkedőbb látványossága a mesebeli helynek a velencei körhinta, ami az esti fényekkel különösen gyönyörű látványt nyújt. Sokáig csak megcsodálni lehetett, de mindenki nagy örömére a nyáron elindulhattak a rajta lévő lovak, így a körhintázás élményével is bővült a hely programkínálata. Dimény Dalma elárulta, kislányának is egyik kedvence a lovas körhinta.

- Nyáron végre beindították a körhintát is, aminek külön örültünk, mivel a kislányom már régóta megszerette volna nézni közelebbről. Nagyon jó élmény volt felülni rá, az egész család kipróbálta és mindenki boldog volt.

Hivatalos neve, a WOW park azt a célt szolgálja, hogy mindenkiből a „wow” érzést váltsa ki, ami kétségkívül megtörténik, bármerre nézünk. Mára már Miskolc egyik leglátogatottabb látványossága lett, és a mesebeli hely valóban kiérdemelte az emberek által neki adott Tündérkert elnevezést.

Binda Nikoletta

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.