Egy este a média jegyében

Fontos téma a tudatos médiafogyasztás

Rendhagyó beszélgetésre várták csütörtök este az érdeklődőket a DEMKI Ifjúsági Házában. A tudatos médiafogyasztás kérdése került terítékre, a válaszkeresésben pedig Énekes András Előd, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének tanára segítette az összegyűlteket. 

A fiatal tanár beszélgetőpartnere az eredeti tervek szerint az MTA egykori elnöke, volt miniszter, Pálinkás József lett volna, de a professzor halaszthatatlan okoknál fogva nem tudott megjelenni. Helyét Keresztes Bence, a Magyar Hang munkatársa vette át. Számos olyan kérdés szerepelt napirenden, amelyek megoldása jelentősen befolyásolja, vagy legalábbis befolyásolhatja a mai közösségi és tömegmédia használatot, illetve annak közeli jövőjét. A médiaszakértő Énekes András Előd állásfoglalásából kiderült, a média függetlensége egy olyan egyszerű tényezőtől függ, mint a tárgyalás-konszenzus-alapú felhasználói viselkedés.  A közösségi platformok politikai erejét és sebezhetőségét pedig az a példa demonstrálja a legszemléletesebben, amikor orosz hekkerek tüntetést hirdettek néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban az iszlám mellett és ellen. Bár, ezek fantomesemények voltak, valós szervező nem állt mögöttük, a kijelölt időpontokban mégis ezrek jelentek meg, a megadott helyszínen, hogy felszólaljanak a keleti világvallás érdekében, vagy épp ellene. 

Ezt a kérdést továbbgondolva, jogos lehet a felvetés, miszerint a politikai tartalmú és nyílt politikai propagandát hirdető és tartalmazó közösségi médiafelületeket sokkal komolyabb ellenőrzéssel kellene kordában tartani. A „puha” kontroll hátránya pedig a szakértői véleményekből kiderült, hogy a kevésbé képzett felhasználók sokkal könnyebben esnek áldozatául akár álhíreknek. Emiatt sokkal nagyobb szükség lenne médiatanár-képzésre és kommunikáció-médiaoktatásra. A napjainkban, hazánkban egyre elterjedtebb politikai jellegű plakátok ugyanis nem a fiataloknak szólnak, sokkal inkább a tapasztaltabb generációknak. Az ifjabb korosztályoknak ugyanis sajnos az alapja sincs meg arra, hogy egy-egy mélyebb propagandaüzenetet megértsen. 

A Második Reformkor szervezésében zajlott esemény tehát nem csupán útkeresés, de a mai, mediatizált világban való segítségnyújtásként is szolgált a „digitális benszülött” generáció számára. 

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.