Bújj hozzám, világ – debreceni művészek ünnepi üzenete

Debreceni művészek üzenete

Debreceni művészek összefogásából készült el a Bújj hozzám, világ című adventi-karácsonyi-ünnepi dal, amelyet a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány javára alkottak meg. Azonban az érzelmes melódia jóval több lett, mint puszta karácsonyi dal. Megható üzenet, egy nemes cél érdekében.

Bevallom őszintén, első hallgatásra tulajdonképpen nem is tudtam egyszerre a klipet és a zenét, a szöveget figyelni. Ennek alapvetően az volt az oka, hogy a megjelenő debreceni énekesek, zenészek, színészek olyan környezetben tűnnek fel, amely gyakorlatilag magát az egyedülállóan csodálatos, nemzetközileg is elismert cívisvárosi adventet mutatják be a Piac utca meghitt ünnepi fényeiben.

Amikor a klipre figyeltem elsősorban, a dallamról egy kicsit beugrott Byealex voltmárkicsi című száma, de a Csondor Kata-féle Add tovább is – mindez persze a zenehallgatás legkellemesebb élményeként, a legpozitívabb értelmében. Aztán jött a felismerés, hogy mindennek a tartalma jóval több annál, minthogy megénekelnék a várakozás, a készülődés és az év egyik legszentebb, legkellemesebb ünnepének hangulatát. Ez egy üzenet a környezetünknek, a városnak, az országnak, az egész világnak. Olyan egyedülálló dal született Fitos Viktor zenei alkotásából, Valla Attila szövegéből, amely egyszerre kellemes debreceni melódia, ugyanakkor nemes érzelmi töltettel rendelkező vallomás a szeretetről, békéről, ölelésről. Ráadásul ehhez társulnak a már említett cívisvárosi képek a Piac utcától, egészen a Simonffy utcán át, az Aranybika teraszáig, amely kép hátterében a Nagytemplom fénylik, előtte az adventi forgatag.

No, de a lényeg… a lényegéről még szó sem esett, mégpedig a dal főszereplőiről, akik ezúttal is bizonyítják, hogy a zene minőségét korántsem befolyásolja, vidéki előadók hangja teszi-e tökéletessé. Ebben a műben ugyanis kizárólag a debreceni zenei, színházi, előadóművészeti élet jeles képviselői mutatkoznak meg, ráadásul nevük kiírásával, így valóban még közelebbről megismerhetjük őket. Többek között olyan kiváló művészek énekelnek – az említett nevek a teljesség igénye nélkül – mint a csengő hangú Gábor Betti, Gubás Gabi, Sári Évi, Kubik Anna vagy Ráckevei Anna. Őszinte szóval fordulnak még a világhoz például olyan jeles férfi művészek is, mint Hajdú Steve, Vranyecz Artúr vagy Bruti. Még az egészen egyedülállóan színes felhozatalt is tovább gyarapítják a szimfonikus zenészek, illetve a méltán közismert prímás, Tordai Zoltán dallamai.

Egészen egyszerű vallomásszerű jótékony kérést fogalmaznak meg tehát a debreceniek, amely kérés nem csupán most aktuális, de az év bármely napján. Amikor békére, szeretetre vágyunk, csak annyit kell kérni: Bújj hozzám, világ!

A dal elérhető az előadók teljes névsorával, szöveggel: ITT

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.