Búcsú a schengeni határoktól

Ártándi határátkelő

A luxemburgi Schengen település adta nevét az EU országok belső határőrizetének megszüntetéséről aláírt egyezménynek.

A városban 1985-ban fogalmazták meg a tagországok közötti határellenőrzés megszüntetéséről, a külső határok közös ellenőrzéséről rendelkező egyezményt, melyet 1990-ben módosítottak. 1995-től lépett érvénybe. Magyarország 2008-ban vált a schengeni övezet tagjává. Megszűnt a szlovák és osztrák határőrizet.

Mind az anyaország, mind az Erdélyben élő magyarok reménykedve várták Románia schengeni övezetbe kerülését. Ez határellenőrzés nélküli átkelés lehetőségét biztosította. Sajnos a remény egyre fogyatkozik. Egyrészt Hollandia megvétózta Románia csatlakozását, másrészt a migránsválság az Európai Unió országai határainak szigorúbb ellenőrzését váltotta ki. Több ország, részben vagy egészben visszaállította határainak ellenőrzését. A héten Ausztria burgenlandi határátkelőinél szigorított, ami miatt az osztrák-magyar határszakaszon komoly torlódások alakultak ki. Az intézkedés bevezetése az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat hátrányosan érinti. A precizitáshoz, pontossághoz szokott osztrákok nehezen fogják tolerálni a magyar foglalkoztatottak késéseit, rövidesen elbocsátások következhetnek.

A magyar-román határon is rosszabbodott a helyzet. Nagyobb forgalomnál újra előfordulnak, akár órás várakozások. A személygépkocsik ellenőrzése még aránylag gyorsan megy, ám az autóbuszokkal érkezők hosszabb rostokolásra kényszerülnek. Romániába történő belépéskor a román vámosok, számítógépes ellenőrzés címén, összegyűjtik az utasok személyi igazolványait, és magukkal viszik. Az adategyeztetés tíz percig is eltarthat. Bármilyen probléma esetén az illető utast leszállítják. A körözött személyt, migránst azonnal megbilincselik.

Visszafelé a Magyarországra belépni kívánók még kellemetlenebb tortúrát kényszerülnek elszenvedni. A román határőr szedi el a személyi okmányokat, majd egyeztetés után átadja magyar kollégájának. Az egyenruhás leszállítatja a buszon tartózkodókat, akiket a vámépület egyik tágas helyiségébe kísér. Ott az utasok nevét olvasva, az érintettek az okmányukat személyesen vehetik át. Ilyenkor az egyenruhás hosszasan egyezteti az igazolvány fényképét az előtte álló fizimiskájával. A busz csak akkor indulhat tovább, ha az iratát mindenki megkapta. Ebben az esetben is, ha valakinek az okmánya nincs rendben, vagy priusza van, körözik, esetleg migráns, nem folytathatja az utat.

A külföldre látogatók a nemrég bevezetett eljárást az elmúlt század szocialista rendszerének határellenőrzéseihez hasonlónak ítélik. Úgy látszik a történelem ismétli önmagát. Egyre távolabb kerülünk a szabad kereskedelem és a határok nélküli Európa álmától.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.