Az MSZP újra benyújtja áfacsökkentési javaslatát

Budapest, 2014. május 14., szerda (MTI) - Újra benyújtja az alapvető élelmiszerek áfacsökkenését célzó javaslatát az MSZP az Országgyűlésnek - közölte az ellenzéki párt szerdán az MTI-vel.

Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke és Gőgös Zoltán agrárpolitikus azt írta: a magyar húsexportot sújtó orosz szankciók súlyos gondot okoznak az amúgy is „válságban vergődő iparágnak”. Felvetették, hogy a tiltás mögött nem szakmai, hanem politikai okok állnak, s ha ez így van, akkor az Orbán-kormány feladata, hogy ne csak beszéljen a keleti nyitásról, hanem „nyissa rá az ajtót az oroszokra”, és derítse ki, mi az oka a magyar húst sújtó szankcióknak.

Az MSZP álláspontja szerint ha kiderül, hogy rövid távon nincs lehetőség az orosz kivitelre, akkor a belső keresletet kell növelni, ehhez pedig vissza kell szorítani - az éves szinten szerintük 100 milliárdos kárt okozó - feketegazdaságot.

A hazai áfacsökkentésre vonatkozó javaslat mellett a párt európai parlamenti képviselői azon dolgoznának, hogy egész Európában legyen egyszámjegyű az élelmiszeráfa - írták.

Május 14-étől átmenetileg megtiltotta a magyarországi húsipari cégeknek termékeik bevitelét Oroszországba az ottani állat- és növényegészségügyi felügyelet. A Roszszelhoznadzor április 30-án közzétett tájékoztatása szerint az állati eredetű termékek magyarországi ellenőrzése eredményeként  hozták meg korlátozó döntésüket.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.