Az igazi mézeskalács titka

Mézeskalács húsvétra

Grimm testvérek meséjében, a „Jancsi és Juliskában” szerepelt egy fogyasztható mézeskalács ház, mint a csábítás szimbóluma. Mézeskaláccsal udvarolt kedvesének a legény is, aki tükrös mézeskalácsszívet vásárolt a falusi búcsúban. A mézeskalács készítése több ezer évre nyúlik vissza. Eredetileg az isteneknek felajánlott adomány, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be. Radics László debreceni mézeskalácsos, népi iparművész termékei az ország minden pontjára eljutnak, de Európa fővárosainak kiállításain is osztatlan sikert aratnak.

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás.

A méz pótolhatatlan édesítőszer volt évezredeken keresztül. Ezért, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalácssütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács készítés, ami valószínűleg Nagy Lajos királyunk idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt.  Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata. A debreceni mesterek a mézestészta megformálásához jellegzetes mézeskalács ütőfátkat használtak, s ezeket régebben maguk a mesterek faragták. A régi formák mai napig jelen vannak a debreceni mézeskalácsosok munkáiban. A legkedveltebb a kerek tányér forma, de a szív, a baba és a huszár figurákat is kedvelik, melyeket gyakran ellátnak színes, „ejzolt” díszítéssel is.

Radics László Debreceni mester pont harminc éve kezdte a szakmát.

- Miként lett mézeskalácsos?

- Eredetileg a tanult szakmám orvosi műszerész volt. Tizennégy évig ez volt a foglalkozásom. Én valójában belenősültem ebbe a mézes mesterségbe. A feleségemet, amikor megismertem, az apósom volt mézeskalácsos a családban. Az ő szülei hajdúböszörményiek voltak, a nagymama szintén mézeskalácsos, a nagypapa cukrász volt. Az egyik diófából készült ütőfát, amit ők készítettek egy ügyes helyi fafaragóval, a mai napig használom. Az ütőfa egy fából készült forma, amibe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják bele a tésztát. Ma már számítógép vezérelte marógépekkel készítik a mintákat. Ennek ellenére egyik sem veszi fel a versenyt egy régi mester kézzel faragott ütőfájával.

- Hol értékesítik a kész édességeket?

- Kirakodó vásárokon, fesztiválokon, táncház találkozókon, utazási vásárokon árujuk a portékánkat. A forgalmunk 70-80 százalékát a vaníliás, mézes puszedli, olcsóbb árfekvésű termékek teszik ki. A válság sajnos minket is érintett.

A tükrös szíveket, a nagy huszárokat általában a nagypapák vásárolják ajándékba az unokáknak. Közben nosztalgiával mesélnek a régi vásárok hangulatáról.

- Hány mézeskalácsos van Debrecenben?

- Mesternek mondható mézeskalácsos a városban már csak egy van rajtam kívül. A Kálmánchey bácsi volt régen az Óvoda utcában. Halála után a mostoha fia, Huszár András folytatta a mesterséget. Tőle pedig Buglyó Ilona vette át az ütőfát. A megyében maximum négyen öten vagyunk, akik értik még a szakma fortélyait. Mi még megcsináljuk a tükrös szívet, a kis huszárt, a nagy huszárt, a puszedliket, és ütőfázunk.

- Mi lesz, ha Ön nyugdíjba megy?

- Két fiam van. Zoltán mindenképp továbbviszi a szakmát. A másik fiam műszaki beállítottságú. Neki használt autó kereskedése van.

Mézes puszedli recept Radics mester szerint készítve

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt, 25 dkg szitált porcukor, 15 dkg langyos méz, (a langyos mézzel könnyebb gyúrni) és 3 egész tojás. A fűszerekkel csak óvatos adagban: szegfűszeg, fahéj, citromhéj, vanília. 2 dkg szódabikarbóna, vagy szalagáré.

Előbb a száraz anyagokat jól összegyúrjuk. Utána tojás és a méz kerül bele.

Ne ijedjünk meg! Egy kilónyi nagyon csúnya ragadós masszából, a fele a kezünkre ragad.

A tésztát jól átdolgozzuk, és hűtőben, vagy hűvös spájzban egy napot pihentetjük.

Másnap a pihent tésztát még egyszer átgyúrjuk, és 5-6 mm vastagra nyújtjuk. Ízlés szerint szaggatjuk.

180-200 fokos sütőben 6-8 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, sütés közben ne nyissunk rá, mert összeseik a mézes, mint a piskóta.

dalnoky

Képgaléria: Itt

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.