Az évkezdés bája-baja

Nem szívesen látott információk

Élménydús, emlékezetes nyár után újra ránk köszönt a „sötétség” kora. Elkezdődött az iskola, az egyetemen is hamarosan ismét a tanulók töltik meg a padokat, addig is javában zajlik a tárgyfelvétel.

Túl vagyunk a globális hírverésen, ha nem tűnt volna fel mindenkinek, közlöm én is: maszk nélkül indult a tanév, jelenléti oktatással. Persze, nem úsztuk meg az egy éve már-már menetrendszerűen szeptember elején esedékes pánikot, hogy a számok növekedése mellett is szeptember 1-én szokásosan indult a nap. A diákok elővették legkomorabb arcukat, a szülők pedig legfinomabb italukat a szekrényből, hogy koccintsanak az elérkezett nyugalomra. Aztán, ha elindultak dolgozni, az utakon már nem igazán örültek annyira ők sem, hiszen Debrecen forgalmas főutcái például nyolc óra körül olyan kígyózó autósorokat vonultattak fel, amilyeneket még a leglogikátlanabb közlekedési rendszerekben is ritkán látni. Én busszal próbáltam megközelíteni úticélomat, és megdöbbenve vettem tudomásul, hogy nem késett a helyi közlekedési vállalat aktuálisan kirendelt járműve. Most nem is ez a lényeg, hanem a diákok, akik az élettől megint pezsgő nyár után az iskolát a pokolba kívánva léptek vissza a terembe.

Ó, amikor mi érkeztünk vissza nyár után a gimibe…ó, amikor elkezdődött a tanítás…ó, az első tesióra, az első kosarazás az udvaron a nyárvégi levegőn…no, de álljunk meg, és fejezzük be az álmodozást! Apropó, tesi. Az egyetemen szeptember 1-én volt esedékes a testneveléstárgyak felvétele. Most nem szeretnék belemenni a kérdésből adódó vitába, hogy egyáltalán minek a két félévnyi kötelező testnevelés, már csak azért sem kívánok belegabalyodni, mert az élet most egészen más hátteret adott a tárgyfelvételnek. A kiírt reggel 8 órai időpontban ugyanis, bár megnyílt a felület, a hallgatók jelentős nagytöbbsége képtelen volt beiratkozni az általa választott tesikurzusra. Nem saját hibából, egész egyszerűen nem engedte a hírhedt Neptun. Mindeközben a férőhelyek lassan teltek, fél 9-re pedig, amikor lassacskán helyreállni látszott a rendszer, a helyek túlnyomó része már elfogyott. A közösségi média felrobbant, magyarázat persze sehol a történtekre, a megoldás pedig csekély vigasz. Az eddig jól megszokott történet jól ismert folytatása következik: az országosan használt Neptun sorozatos hibáira persze ügyet sem vetnek az illetékesek, a technika ördöge még mindig Istent játszik az egyetemen.

Megint emlékezetesen indult a tanév…

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.