Zászlós farkú kolobuszok a Nagyerdőre

Debrecen, 2014. július 9., szerda (MTI) - Különlegesen szép megjelenésű, Közép-Afrikában őshonos majomfaj gazdagítja a Nagyerdei Kultúrpark állatállományát: zászlós farkú kolobuszok - más néven zászlós farkú guerezák - érkeznek csütörtökön Debrecenbe - közölte a park igazgatója szerdán közleményben az MTI-vel.

Nagy Sándor Tibor tájékoztatása szerint ez a fán élő, kizárólag növényeket fogyasztó állat szerepel a nemzetközi fajmentő programban. Magyarországon eddig mindössze két állatkertben láthatta a közönség. A debreceni park egy hímet kap a dél-franciaországi Reynou-ból, két nőstényt pedig a hollandiai Emmenből.

A kolobuszokkal együtt újabb katták is érkeznek Debrecenbe: a Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú makik nagy kedvencek a Nagyerdei Kultúrparkban, jelenleg kilenc példány él ott. A 6-11 éves kattákat és az egyik pár 2 hónapos kicsinyét Münchenből szállítják a zászlós farkú kolobuszokkal egy szállítmányban - ismertette Nagy Sándor Tibor.

A zászlós farkú kolobuszról a szakember elmondta: a jellegzetes fekete-fehér mintázatú majomfaj Közép-Afrika erdeiben, fás szavannáin őshonos, őserdőkben, szárazabb területeken és hegyvidékeken is előfordul. Kizárólag növényevő: friss leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és fűfélék magvait fogyasztja. A kolobuszok 8-15 fős csapatokban élnek a fákon, súlyuk 6-15 kilogramm között van, testhosszuk 45-70 centiméter, amit 60-90 centis farok egészít ki.

A zászlós farkú kolobuszokat őshazájukban régóta vadásszák különlegesen szép szőrméjük miatt. A 20. század első feléig bundájuk és farkuk a civilizált világban is keresett divatcikk volt, majd a '60-as évektől alábbhagyott a kereslet, így a vadászat is csökkent. A kolobusz-állományok néhol igencsak megritkultak, ezért a Természetvédelmi Világszövetség védendő fajok listáján” szerepelnek.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.