Veszélyben a hiszékeny idősek

Idősek - áldozattá válhatnak

Mára mindennapos témává válik a médiában az idős, gyakran magatehetetlen emberek áldozattá válása. Egyre gyakrabban esnek csalók, brutális bűncselekmények, lopások, betörések, támadások elszenvedőivé.

Gondoljunk csak bele, és figyeljünk környezetünkre, hiszen a nyugdíjas korosztályban sajnos sok a magányos, egyedülálló, elszigetelten élő, gyakran hiszékeny és megromlott egészségi állapotú. Így könnyebben ki vannak téve zaklatásoknak, támadásoknak, ugyanis a nyugdíj biztos jövedelemforrásnak számít, amit csak kevesen tartanak bankban, így megszerzésére, otthonülő idősek vagyontárgyainak elkobzására gyakran szakosodnak a tolvajok, és családtagok is.

A rendőrség folyamatosan figyelmet fordít a veszélyeztetettek tájékoztatására, felügyeletére, de sajnos nem lehet minden támadást kivédeni ez úton sem, így figyeljünk jobban egymásra, szomszédjainkra!

Mit javasolhatunk, mit kérnek a hatóságok?

A trükkös tolvajok a legkülönfélébb, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel próbálnak bejutni egy házba. Fokozottan óvakodjanak: A lakásba semmilyen körülmények között nem lehet idegeneket beengedni, akármilyen történettel állnak elő, még, ha csak egy pohár vizet kérnek is. Sajnos ilyen módszerekkel is próbálnak hatni a kedves, idős, hiszékeny emberekre. Ide tartoznak a házaló árusok, adománygyűjtők is.

Szakembereket csak akkor engedjen bárki a lakásába, ha személyesen hívta őket, akkor is kérjen megfelelő igazolványt, egyeztessen telefonon a kiküldő céggel, hogy valóban a megfelelő munkatárs van-e jelen.

Sok csaló polgárőrnek, rendőrnek, tűzoltónak adja ki magát. Hasonlóan érdemes utána érdeklődni, mint szerelők érkezésekor, hogy jogosan keresnek-e, ha nem hívtuk őket. Ők nem adhatnak, és nem fogadhatnak el pénzt!

Kételkedjenek, ha valaki pénzt kér, vagy ígér bármilyen céllal, esetleg pénzt szeretne váltatni! A pénzt a postás hozza. Szolgáltatók sem küldenek vissza munkatársaikkal túlfizetést!

Nem létezik olyan nyereményjáték és egyéb lehetőség, amelyben előre kell bármit fizetni, vásárolni, vagy utalni! Ne higgyék el!

Ha valaki rosszullétre hivatkozik, mentőt kell hívni hozzá.

Ismeretlen látogató, vagy szerelő beengedése esetén érdemes legalább egy szomszédot is odahívni.

Fontos a lakás biztonságának megfelelő kialakítása, minél több zárral ellátva. Ne maradjanak még napközben se nyitva ajtók, kapuk. Ne a bejárat közelében legyenek a kulcsok.

Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű pénzt!

Idegeneknek ne áruljanak el magukról semmilyen információt, főleg arról, hogy egyedül laknak-e, vagy mennyi a nyugdíjuk.

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.