Vasárnap: kizárva hogy nem bezárva?

Meddig?

Mint köztudott, pártunk és kormányunk, az országgyűlési képviselők hathatós közreműködésével, kierőszakolta a nagyobb üzletek vasárnapi nyitva tartásának tilalmát.

Túl vagyunk az első vasárnapi zárva tartási napon. A nyitva tartó kisebb kereskedelmi egységekben a vásárlók keményen szidták a kormányt. Nem vásárolhattak ott, ahol megszokták, akkor, amikor ráérnek (vasárnap). Kisebb választékból, drágábban vehették, amire szükségük volt. Egyes helyeken hosszas sort kényszerültek végigaraszolni. Tömegnyomor alakult ki a Mc Donaldsoknál. Az addig hétvégeken a plázákban, hipermarketekben étkezők megrohanták a „Meki”-ket.

A családvédelem ürügyén ránk erőltetett intézkedés nem váltotta be a kormányzati reményeket. A hatalom megint olyan döntést hozott, amelyről újfent elfeledkezett egyeztetni. Hiába állítja az ellenkezőjét. Hatástanulmány is készült, felmérendő a vasárnapi zárás hatásait, következményeit. A 2011-ben 800 fős mintával végzett tanulmányt szinte titkosították. A munkát elvégző cég nem nyilatkozhat, a minisztérium pedig nem akar, sőt létezését is tagadja, aztán a szembesítés után átcsapott a szokásos mismásolásba. Két alternatíva lehetséges: az egyik szerint: a kutatás következtetései a zárva tartás ellen szóltak, ezért a kormány nem kívánta publikálni azokat, mert szándékaival ellentétes információk jutottak volna a nagyérdemű tudomására, s az isten adta nép még képes lett volna lázongani. A másik verzió: ha a minisztérium állítása szerint nem készült tanulmány, akkor a hatalom megint előzetes vizsgálatok nélkül hozott döntést.

A vasárnapi zárva tartás józan paraszti ésszel is problémás. Csökken a kereskedelem, így az állam bevétele. A kényszerű pihenő miatt nincs szükség a jelenlegi munkavállalói létszámra. Vagy elbocsátásokra kerül sor, vagy sokaknál részmunkaidős foglalkoztatásra állnak át. A kereskedelemben dolgozók elesnek a vasárnapi pótléktól. Az intézkedés, amúgy sem magas eladói béreket csökkenti. A nagyobb üzletekben dolgozók munkaidejét átrendezik. A tulajdonosok hétköznapokon hosszabb nyitva tartásra rendezkednek be. Az alkalmazottak is hosszabb időt töltenek munkahelyükön. Munkanapokon a családok alig fogják látni őket. Vasárnap a kimerültségtől „hasznavehetetlen” eladók megint csak nem a családi együttlétek „fényét” emelik. A kevesebb áru értékesítése kihat a beszállítókra. Kevesebb megrendelés okán kevesebbet állítanak elő, ennek okán létszámcsökkentésre kényszerülnek.

A hipermarketek kisebb üzletei vasárnap ugyancsak zárva maradnak. Bevételük csökkenése mellett, az eddigi hét nap helyett, hat alatt kell a magas bérleti díjakat kigazdálkodni. Ilyen feltételek mellett jó néhányan fogják véglegesen lehúzni a rolót.

Nem nyitnak ki a nagyáruházakban működő gyógyszertárak. Hétvégén megbetegedők keresgélhetik az ügyeletes patikákat, amelyek minden héten máshol találhatók. A totózók forgalma a hétvégén tetőzik. Azok is komoly haszontól esnek el. Kinek jó ez?

Úgy látszik a kormányban is komoly kapkodás jelei mutatkoznak. Miniszterek, államtitkárok egymással ellentétesen nyilatkoznak a vasárnapi zárva tartás kapcsán. Czibere László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára, az ATV vasárnapi Szabad Szemmel c. műsorában azt bizonygatta, hogy a döntés meghozatala előtt volt egyeztetés az érdekeltekkel. Az érintettek cáfolnak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy helyen állítólag kijelentette, hogy ha a zárva tartásról népszavazást rendeznének, azt a Fidesz elbukná. Kovács Zoltán, az EMMI minisztere szerint is, ha a döntés kedvezőtlenül hat a fogyasztásra, akkor a rendelkezés csak átmeneti jellegű lesz. A kérdés kézenfekvő: ha a kormány is érzi, hogy intézkedésük nem népszerű, kárt okoz az országnak, akkor minek kellett ezt a törvényt meghozni?

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.