Utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön

Debrecen, november 15., vasárnap (MTI) - Modern kulturális központot alakítottak ki Debrecen zsidó negyedében: az Utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön című projekt mintegy 500 millió forint európai uniós támogatással valósult meg - közölte a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke vasárnap a projektzáró rendezvényen.

Horovitz Tamás elmondta: a 2013-ban kezdődött beruházás során teljesen felújították a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógát, 20 személyes zarándokszállót alakítottak ki, helyreállították a régi imaházat, a pincéjében pedig az ortodox rituális fürdőt és elkészült egy rituális bemutatóvágoda (kóser vágóhíd) is.

A projekt részeként felújították a nagykállói csodarabbi síremlékét, ezzel létrejött a Debrecen-Nagykálló zsidó zarándokút - tette hozzá Horovitz Tamás.

A DZSH elnöke jelezte azt is, hogy a helyreállított debreceni zsidónegyed fontos turisztikai célpont lehet a jövőben, ahol a hagyományok bemutatása mellett kulturális programokat szerveznek, a fiatalokat pedig oktatási programokon keresztül ismertetik meg a zsidóság jelenével.

Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere úgy fogalmazott: „az élő hagyományőrzés méltán emeli a legnagyobb vidéki zsidó hitközséggé a debrecenit”.

Azzal, hogy a zsidó negyedet megőrizték, egyedülálló teret biztosítottak a zsidó kultúra bemutatására - tette hozzá az alpolgármester megjegyezve: a zsidóság a debreceni vallás és kultúra szerves része.

Barcsa Lajos párhuzamot vont a 70 évvel ezelőtti holokauszt és a pénteki párizsi merényletek között, amelyek megmutatták „az emberi butaság, a gyűlölet hova vezet”.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese a projekt kapcsán arról beszélt, hogy a zarándokutak részei a hitéletnek, ugyanakkor a hitéleti zarándoklat az utóbbi évtizedekben világi elemekkel, kulturális motívumokkal bővült.

Megemlítette, hogy a mai Magyarországon és a Kárpát-medencében új zarándokútvonalak alakulnak ki: a Debreceni Egyetem oktatási-tudományos programjában szerepelnek zarándokutak, s ebbe illeszkedik a zsidó zarándokút is.

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke szerint ma Debrecen a zsidó vallási élet központjává vált.

„Magyarországon egyedülálló módon létrejött egy olyan közösségi, vallási, kulturális központ, amire méltán büszke lehet Debrecen, a magyar zsidóság, egész Magyarország” - mondta. Szabó György hozzátette: a debreceni zsidónegyed helyreállítása mérföldkő, ami „új erőt ad a magyar zsidóságnak és Magyarországnak”.

„Debrecenben jó zsidónak lenni” - jelentette ki a rendezvény végén Horovitz Tamás, a DZSH elnöke.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.