Szotyi

A szotyi mindenkié

A napraforgómag apró, de hasznos és finom magtermés. Számos neve ismert, mint a szotyola, szotyi, napra, makuka, uszu, rica stb. És fogyasztjuk szinte mindig és mindenhogy: otthon hámozottan, buszon, vonaton, meccsen magunknak megtörve, aztán a héját gyűjtjük, dobáljuk, kiköpjük, elfricskázzuk. Milyen kicsiny és mégis mennyire elengedhetetlen kis étel a szotyi…

Nemrégiben egy focimeccsen, nevezetesen a DVSC hazai mérkőzésén, a Nagyerdei Stadionban megfigyeltem, hogyan és mit fogyasztanak a szurkolók. Szinte szinkronban emelték szájukhoz az apró szürke magvakat a drukkerek, csaknem minden második széknél. Már-már ösztönösen, rutinszerűen, kissé már kényszeresen is fogyasztották a szotyit. Összenőtt a meccsrejárással a szotyizás. Olcsó, de finom olajos magocska, amely szinte még élvezetesebbé teszi a szurkolást, habár jó eséllyel sokan a nem ritkán megmutatkozó, feszültséget kiváltó gyenge játék miatt fogyasztják egyre nagyobb elánnal, egy kicsit segít levezetni az elégedetlenség okozta stresszt.

No, de nem csupán a lelátó széksorai közt szotyizunk. Meccs után a stadion környékén is számos szurkoló kezében ott a zacskó, majdhogynem félig tele. Kézzel szájukhoz emelik, fogaikkal megtörik külső héját, gyakorlott technikával kihámozzák belőle az ízletes olajos belsőt, majd néhány rágás után máris jön a következő adag. A magyar ember alapvetően is imád falatozni, a szotyizás azonban jóval többet jelent. Nem pótcselekvés, inkább közkedvelt hobbi. A sporttól függetlenül is igen gyakran találkozni naprázókkal. Vonatút során, buszon, villamoson, moziban, de még utcán is akadnak olyanok, akik nem telefonjukba burkolóznak, inkább a boltban megvett hántolt, sós-sótlan-olajos napraforgómagot rágcsálják, vagy otthonról hozott termésüket bontogatják nyelvükkel. Nem nagy, de ízletes és egészséges táplálék, nem drága, de kiadós adag, mindenhol elszórjuk a fölösleges héjat, mégsem károsítja a természetet. És elsősorban igazán magyaros hobbi a szotyizás, alighanem amolyan néphobbi, ráadásul nincs társadalmi osztályhoz, vallási, nemi, ideológiai hovatartozáshoz kötve. A szotyi mindenkié.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.