Szja bevallási határidő – ne hagyjuk az utolsó napra!

Ne hagyjuk az utolsó napra!

Közeleg a legfontosabb, végső adóbevallási, - fizetési határidő, 2015-ben is május 20. Eddig kell benyújtani az szja 1+1 százalékáról (civil szervezetek és egyházak számára) rendelkező nyilatkozatokat is.

A NAV ügyfélszolgálatai meghosszabbított nyitva tartással segítik a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyintézéseket. Május 20-ig hétfőtől csütörtökig 8 órától 18 óráig, pénteken 8 órától 16 óráig. Általános tájékoztató rendszer is működik, a helyi tarifával hívható 06-40/42-42-42-es kékszámon a napokban szintén tovább állnak rendelkezésre.

A NAV közleménye szerint idén is a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják elkészítését, leadását, és eddig is sok hibás bevallás érkezett. Ezért érdemes ellátogatni honlapjukra, az ott elérhető általános kitöltő program igénybevételéért, mert így nemcsak a lehető legkevesebb hibával adható le, de önállóan számol a beírt adatokkal, valamint felhívja a figyelmet súlyos hibákra, amelyek érvénytelenné tehetik a bevallást. Figyelni kell az apró részletekre, leadási határidőre, különben késedelmi kamatot is felszámíthatnak. Legjellemzőbb mulasztások: aláírás hiánya; nem kerül rá az adószám magánszemélyeknél sem; a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölés; visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím; hiányoznak a vállalkozói mellékletek (jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál); hibásan számolják a családi kedvezmény keretösszegét; nem, vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot; a 2014-ben született gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki; a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel; üres a bevallás.

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha valaki ugyanis év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul - figyelmeztet a NAV.

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.