Szigorúan őrzött debreceni fiúk

Kutatók Cernben

A miniszterelnök. hu weboldalon, Orbán Viktor államfő  és Pálinkás József az MTA elnökének vasárnapi (2014.01.12) genfi látogatásáról készült 18 sajtófotó egyikén (a klasszikus, frontális beállítású, de alapvetően mégis oldott közös tablón) megtalálható három debreceni fiatalember is. A miniszterelnöktől balra, fent fehéres zakóban Szűk Bálint, tőle jobbra fent, vajfehér pulóverben Kállai Róbert, Bálinttól pedig balra, fent, fekete ingben Kovács Márk.

Mindhárman a BME Villamosmérnöki Karán diplomáztak (BA), most pedig francia és svájci támogatottságú pályázatokkal két éves mérnöki állásban dolgoznak nemzetközi projekteken, a világ diák- és tudós elitjével a francia-svájci határon egyszerre elhelyezkedő CERN-ben (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet), a világ és Isten titkait fürkésző, 150 méter mélyen a föld alatt húzódó, 27 kilométeres ciklotron körgyűrű fölött, egy szigorúan őrzött laboratórium-városban. Bálint és Márk 2012. október elsején állt munkába, Róbert 2013. szeptember 1-étől. Távol hazájuktól, mégis boldogan.

A korábban érkező fiúk Genftől 12 kilométerre, a Jura hegység lábánál fekvő francia kisvárosban, Crosset-ban  élnek albérletben, magyaros vendégszeretettel és türelemmel megosztva a tetőt egy szlovák, egy lengyel és egy dél-francia fiatalemberrel. (A főbérlő is valamikor magyarként dolgozott a CERN-ben.) Ebben a gondolkodó és szeretetteljes „türelmi zónában” az összetartozás és a keresztényi-felebaráti szeretet az Úr. Róbert Genf belvárosában él egy másik BME-s székesfehérvári villamosmérnök fiúval.

Róbert és Balázs útját a korábban érkezők nagyszerű ember- és hazaszeretete egyengette. Őnélkülük most nem lehetnének gyakori vendégek a szép magyar szavaktól vidám crosseti „menedékhelyen”, amely egyenesen a Mont Blanc csúcsaira néz. Ők most minden nap láthatják, amit szegény-néhai, az örök szeretetre vágyakozó Vajda Jánosunk csak megálmodott nekik 1876-ban.

Ők a mi fiaink. Legyünk büszkék rájuk! Mert ők idegenben is rólunk és értünk álmodnak.

(A Diszpolgar.hu-n, hamarosan, képgalériával is kiszínezve, a három fiú beszámol munkájáról és élményeiről az őket szárnyra eresztő, Főnix-álmú Debrecennek. Várjuk az ő híradásukat. Mert ők a mi szíveinkből vétettek…)  

Sz.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.