A Szent Teréz-kápolna boldog jelene

A környék egyik legszebb látványossága

Debreceniek (is) gyakran járnak Tokaj környékén. Vagy átutazóban teszik vagy kirándulnak a környéken és nem kevesen akadnak, akiknek hétvégi házuk van a Zemplénben. Bizonyára számtalanszor látták már, talán fel is mentek ahhoz a kis fehér épülethez, amely a 38-as főközlekedési út feletti halmon ékeskedik.

Tarcal nyugati határában, a Terézia-dombon találjuk a Teréz-kápolnát. Fehér fala a szőlőtáblák fölé magasodva már messziről észrevehető.

A kápolna felújított. Környezete rendezett, parkosított. Gyönyörű kilátás nyílik az Alföldre. Tiszta időben látható a Bükk, kelet felé Nyíregyháza magas házai. Közelebb a Tokaj-hegy nyugati oldala, átellenben a Golopi-hegység, valamint Harangod környékének alacsony vulkáni kúpjai. Érdekes látvány a 37-es út, Szerencs előtti öt kilométeres szakasza, ami pontosan a kápolnával egy vonalban húzódik. Zarándokhely. Érinti a Mária-út. A Tokaj-hegy környéki teljesítménytúrák egyik ellenőrző pontja. A kápolna a 38-as útról gépkocsival megközelíthető. Aki a szentélyt belülről is szeretné látni, az telefonon jelentkezhet be. A telefonszámot kifüggesztették a bejárati ajtóra, illetve honlapokon is megtalálható.

A kápolna idén 273 éves. 1749-50-ben építették. Gróf Grassalkovich Antal (koronaőr, főispán) emeltette Mária Teréziának hálából, annak adományaiért Az építés kivitelezője Dresse Gottfried építész. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján a katolikus hívők búcsújárással tisztelegtek a szent előtt.

A kápolna ovális alaprajzú. Gömbsüveg tetőzetű. A bejárat felé kis tornyot építettek.

A bejárat feletti gerendás szerkezetű karzatra kis falépcsőn lehet feljutni.

A második világháború után a kápolnát kifosztották és megrongálták, ezt követően az 1980-as években felújították. Utána azonban az enyészeté lett. Amit lehetett, elvittek. Kosz, mocsok maradt. Sarkokban emberi ürülék, a falak összefirkálva, az építményben illetéktelenek tűzrakó helyet alakítottak ki. A jobbérzésű emberek, zarándokok ebben az időben is felkeresték. Igyekeztek kitakarítani, erősíteni az épület egyházi jellegét. Kereszteket, egyházi képeket hoztak, mécseseket gyújtottak.

2015 második felében a gróf Degenfeld család hathatós közreműködésével újították fel. Gondos figyelemnek köszönhetően a kápolna és környéke a mai napig rendezett, kulturált.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.