Sütő Barbara

Sütő Barbara

Sütő Barbara a 24-es számú választókerület képviselőjelöltje. 1979-ben született Debrecenben, és 1981 óta él Felsőjózsán édesapjával és 10 éves kislányával. Az általános iskola elvégzése után a Gyors- és Gépírói Szakiskolában tanult, majd titkárnőként, leíróként dolgozott gimnáziumban, később bíróságon, végül dr. Dobrossy István ügyvédi irodájában. A fiatalok lendülete azonban hamarosan az Egyesült Királyságba vitte ahol 1,5 évet töltött. Végül visszajött, és többféle szakképesítést szerzett. Jelenleg ingatlanközvetítőként dolgozik.

- Miért gondolta, hogy önkormányzati képviselőnek kell lennie?

Munkaköreim lényegét az emberközpontúság, emberek, diákok, oktatók, orvosok támogatása, segítségnyújtás, és végül, de nem utolsó sorban az emberségesség jellemzi, jellemezte, bármilyen munkaterületen dolgoztam. Ebben mindig erősített az, hogy magánéletem normális, rendezet, édesapámmal és 10 éves kislányommal élek együtt, édesanyám sajnálatos módon immár több mint 3 éve nem lehet közöttünk. Édesapámnak saját vállalkozása van a háznál, egy vas-műszaki üzlet tulajdonosa és jelenleg is, 69 évesen még aktív dolgozó saját üzletében.

- Miért éppen a DISZ-t választotta?

Azért tartottam fontosnak azt, hogy induljak az önkormányzati választásokon, mert szeretném, ha Debrecen lakossága, a családok meg tudnának élni a saját munkabérükből, ne kelljen rákényszerülniük arra, hogy 2-3 munkahelyről kapják meg azt az összeget, amire szükségük van a megélhetéshez, gyermekeik eltartásához, iskoláztatásához. Ne kelljen rákényszerülniük arra, hogy kéz-kezet most alapon dolgozzanak, ne kelljen elhagyniuk az országot egy-kétszázezer forint különbségért, de legfőképpen, hogy ne kelljen feladni a biztos életüket a bizonytalanért és elvándorolni több ezer kilométerre azért, hogy jobban éljenek, mint a saját országukban.

Másik fontos szempont, amiért ezt a döntést hoztam, mert az elmúlt években saját bőrömön tapasztaltam a munkavállalók kényszerhelyzetét, tehetetlenségét, kiszolgáltatottságát a munkaadókkal szemben, mivel tehetetlenek vagyunk akkor, ha a vezetőségnek egy családtagja éppen munkát keres. Tehetetlenek vagyunk abban az esetben, ha mindenképpen el kell vállalnunk egy közmunkát, még akkor is, ha éppen közgazdász diplomával rendelkezünk, mert ha nem megyünk utcát seperni, akkor megvonják a támogatást tekintet nélkül bármire.

A DISZ-t pedig éppen azért választottam, mert szeretem a tisztességes versenyt, az őszinte, korrekt, minden fél számára megfelelő eljárásokat. Mivel édesapám révén nagyon sok kisebb vállalkozót ismerek, akiket egyszerűen ellehetetlenítettek a multik, nincsen munkájuk és meg kell szűntetniük a vállalkozásukat, mert az ő szavukkal élve: „nekik csak a morzsa jut”, labdába sem rúghatnak egy nagyobb beruházás esetén.

- Városi szinten mi az, ami nagyon javításra szorul?

Véleményem szerint elsősorban az utak minőségét kellene teljes mértékben megjavítani, mert az önkormányzat mindig csak adott helyen, adott négyzetméteren toldja-foldja az utakat. Sok az aszfaltozatlan út is, ez is tarthatatlan. Javításra szorulna Debrecenben a sok régi, több száz éves épület, amelyet föl kellene újítani, és örülnék neki, ha egy plaza vagy egy fórum helyett inkább egy gyerekek számára készülő szabadidőközpont épülne végre, Debrecenben vagy annak külterületén.

- A körzetében milyen fontos feladatokat, tennivalókat említhet?

Felső,- illetve Alsójózsán is az utakat kellene rendbe hozni. A Függetlenség utcán, ahol élek, 33 éve nem sikerült rendes járdát építeni, mert a lakóknak saját költségükön kellene ezt megfinanszírozni, enélkül az önkormányzat nem is foglalkozik vele. Ide tudnám még sorolni a Gönczy Pál utcát is, ahol az általános iskola és óvoda is található.

Megoldatlannak tartom a gyermekek szünidei intézményi elhelyezését is.

További problémaként látom, hogy az új közösségi ház évek óta kihasználatlan, vagy a Rózsás Csárda mellett lévő teljesen pucér zöldterület semmilyen célt nem szolgál.

Szükség lenne egy éjszakai ügyeletes gyógyszertár megszervezésére, és egy nagy, de zárt területen lévő játszótér megépítésére egy faházzal, ahol sok gyerek, sok és biztonságos játékot tudna igénybe venni a kikapcsolódáshoz, és közben a szülők is részt vehetnének akár a játékokban, vagy csak figyelnék a gyermekeket.

- Miért éppen önre szavazzanak a józsaiak?

Hosszú évek óta emberekkel dolgozom – és különféle embertípusokkal –, éltem külföldön, így megtanultam minden embertípussal együtt élni. Tudom, hogy milyen „nyelven” kell beszélni egyes emberekkel, „a kedvesség nem kerül semmibe, egy mosoly vagy egy kedves szó, de hosszú távon kifizetődő lehet.” Ezt az elvemet igazolja mostani munkáltatóm rólam alkotott véleménye, miszerint: „Ilyen ingatlanközvetítővel még életemben nem találkoztam, aki ennyire segítőkész és kedves és próbálja levenni a terheket a vállunkról. Ő az, aki mindenkin próbál segíteni.”

A DISZ és dr. Dobrossy István polgármesterjelölt támogatja