Ritka műkincs - csak most látható

A soha nem látott műkincs

Csak egyetlen napon, a Múzeumok éjszakáján, június 21-én, vagyis most szombaton látható az a normann sisak, amelyet nemrég találtak meg a Déri Múzeumban egy jelöletlen ládában.

A ritka múzeumi tárgyat pénteken délután ajánlotta a sajtó és az érdeklődő, meghívott történészek számára a múzeum igazgatója, Angi János.

Megtudhattuk, hogy a sisakot száz éve biztosan nem látta a nagyközönség, de lehet, hogy soha nem volt még kiállítva, így a mostani alkalom ebből a szempontból is rendkívüli. A kutatások szerint a normann fejvédőt 1892-ben találták meg a háborúra készülődő vasútépítés során az akkori Oroszország Podolszki Kormányzóságában, a Dnyeszter bal partján. Aztán a sisaknak nyoma veszett, majd 1968-ban a Déri Múzeum évkönyvében publikáltak először a tárgyról. Nem tudni hogyan, de valószínűleg 1914-1917 között került Debrecenbe a lelet, amikor is többször költöztették az orosz múzeumot. A sisakot 1971-ben azonosították, az akkori szovjet hatóságok segítségével.

Angi János azt mondta, rejtélyes, hogy elődei soha nem állították ki a sisakot. Hozzátette, hogy hamarosan megkezdik a ritka lelet tudományos vizsgálatát.

A kora középkori normann sisak Európában is egyedülálló, hozzá hasonló tíznél kevesebb található az egész világon, de valamennyi közül a Debrecenben kiállított a legdíszesebb.

A sisak a XI. század második felében készülhetett egy fémdarabból, és majdnem teljesen ép, vélhetően a fülvédő rész hiányzik. Két fontos díszítőelem látható rajta: egy maszk, ami egy arcrészletet jelez, és egy fonott díszítés.

B.A.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.