Nem csak a belvárosié a világ…

A NAV épületegyüttese

A minap a tanítóképző környékén járva feltűnő szorgoskodást tapasztaltam. Utca- és járdaköveznek, a Vojtina Bábszínház közeli parkolót újra aszfaltozzák.

Jó, jó, szépüljön város! Vonzza az idegent, költsenek Debrecenben, csak hát a munkálatok láttán a helyiek többségének keserű lesz a szája íze. Halkan sóhajtva mormogják orruk alatt: felénk miért nem csinálják?... Ez egy általánosító kérdés. Mindent kifejez, ami hiány formájában lakhelyük közelében jelentkezik: kátyús utak, boltok hiánya, rossz tömegközlekedés, stb.

Vajon mennyi pénz ment el a városközpont felújítására és mennyi nem, ahol nagy a szükség? Egy fényesudvari joggal kérdezhetné, hogy a lakótelep és a nyíregyházi vasút közötti kiserdőt miért nem pofozzák helyre? Nem kell annyiért és annyira, mint a Békás-tó környékét, szökőkút sem szükséges, de egy rendbe hozott, parkosított területen szívesebben sétálnának, pihennének a panellakók, minthogy kutyaürülék csomók, szeméthegyek és hajléktalanok között lavírozzon.

Debrecen a látványberuházások városa, melyből a lakosság többségének vajmi haszna. A Csonkatemplomtól egy kilométerre élők már csak a szükségeket sorolják. A városvezetésnek még a belvároshoz tartozó adóhivatal környékén is volna mit tenni. Annak idején, a környéken élők megkérdezése nélkül döntöttek az (akkor) APEH odaköltöztetéséről. A lakók azóta átkozódnak a nagy forgalom, a nem megfelelő számú parkoló létesítése elmaradása okán állandóan szabálytalankodó, rossz helyen megálló autók miatt. Por, zaj, szemét, egész nap. Nem elég a magyar ember nagyfokú affinitása a szemetelés iránt, az adóhivatalba sietőkre váró hozzátartozók - szinte kötelességszerűen - a köz-, vagy zöldterületen takarítják járgányaikat: kiürítik a csikktartókat, a lábszőnyegeket porolják, az ülészsebek tartalmát szórják a földre. Kiábrándító, ahogy a környék kinéz. A városvezetés és a NAV semmit nem tesz a helyzet megváltoztatására.

Aránylag kis befektetéssel (mert pénz nélkül azért nem megy) sok mindenen lehetne változtatni. A Faraktár utcai szerviz út és az Alkotmány utca egyirányúsításával gördülékenyebb lenne e közlekedés, megszűnnének a reggeli és délutáni dugók. Az egyirányú közlekedés bevezetésével együtt lehetővé kellene tenni a Munkácsy utcáról Hajnal utcára történő, kétirányú kifordulás lehetőségét. Az utcák új aszfaltburkolat után kiáltanak. Sima útfelületen abbamaradna, az éjszaka is nagy számban közlekedő autók, gödrök, aszfalthibák sokasága okozta dübörgése. Új parkolók létesítésével megoldható lenne a parkolási gond. Az adóhivatal bejáratánál szeméttárolók telepítése szükséges.

Az alapvető fejlesztéseken túlmenően nem ártana a környék parkjainak rendbe tétele. Ember nem mer sétálni a fűben, mert tele van kullanccsal! A NAV kisegítő személyzetének rossz szokása, hogy munkaidőn kívül, hétvégeken, a környékbeliek pihenése idején bömböltetik fűnyíróikat, lombvágóikat, lombszívóikat. A hivatal riasztóját is illene modernizálni. Alig van éjjel, amikor nem szólal meg, vijjog perceken keresztül.

A debreceniek egyik szeme sír, a másik nevet. A lakók minél távolabb élnek a városközponttól, annál inkább sírnak. Gyakran másodrendű városlakóknak érzik magukat, akiknek csak az adójára ácsingózik az önkormányzat, de vissza már nem juttat. A közelgő önkormányzati választások változást hozhatnak. Ha a helyiek nem párt hovatartozás szerint voksolnának, hanem azokat tisztelnék meg szavazataikkal, akik eddig is tettek, és ezután is szorgoskodnak a városért, akkor talán érdemi változás következne be. Olyan önkormányzati képviselőket válasszanak, akiket nem a választás előtti lakossági fórumon látnak utoljára. Az elégedetlenkedő külvárosiak most változtathatnak sorsukon. Nem véletlen, hogy Orbán Viktort kifütyülték a Nagyerdei stadion átadásakor, illetve szombaton a Fradi aréna avatásakor. Őszinte kritika a regnáló kormány teljesítményére, mert az országban egyáltalán nem úgy mennek a dolgok, ahogy a kormányzati kommunikáció sulykolja.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.