Ne lépj olajra!

Szelektív gyűjtők

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az elhasznált háztartási olajat is újrahasznosíthatják, ha megfelelően gondoskodunk továbbadásáról, és nem egyszerű háztartási szemétként kezeljük.

Nemcsak Debrecenben, hanem a környező településeken is már 12 éve folyamatosan alakítanak ki szelektív gyűjtőhelyeket, amelyeket akár hetente többször is ürítenek. Célja, hogy minél több újrahasznosítható hulladék kerüljön vissza az ipari anyagok körforgásába.

Sajnos, a háztartásokból kikerülő termékek nagyon csekély részét szelektálják, így megakadályozva ismételt feldolgozásukat. Mivel többségük veszélyes anyagnak számít, nemcsak saját, hanem környezetünkre gyakorolt pusztító hatása miatt is érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá. De veszélyes anyagnak számítanak például az elhasználódott háztartási-, elektronikai gépek, fénycsövek, elemek, használt sütőzsiradék, fáradt olaj, használt akkumulátor.

A papír, üveg, műanyagok, elemek, fénycsövek, lejárt szavatosságú gyógyszerek ingyenes lakossági gyűjtése mellett elterjedőben van a fáradt olajok leadhatósága is a benzinkutaknál. Van, ahol újrahasznosított műanyagból készült flakont adnak a könnyebb tárolás és inspirálás céljából.

Sok helyen a vécébe öntik az elhasznált olajat, vagy a szemétbe kerül, esetleg a lefolyóba, amitől nemcsak a csővezeték, de a csatorna is elzsírosodhat, és a lerakódás mindenféle rovarokat is vonzhat. Nem beszélve a dugulásról. Talajba jutva pedig az olaj elzárja a növények ásványi anyag,- és víz utánpótlását, sőt élővizekben is jelentős kárt okoz.

Egy csepp olaj ezer liter vizet is beszennyezhet!

Az egyik átvevőhelyen elmondták, hogy elégedettek a lakosság aktivitásával, ezért további gyűjtőhely kialakítására törekednek.

Dancsó Bettina

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.