Mohácstól Debrecenig: Busójárás az egyetemen

Látványosak és hangosak voltak  Fotó: Nádasi Norman

Immár nem csupán Mohácsot tekinthetjük a klasszikus télűző Busójárás otthonának. A baranyai város, bár világszerte közismert, hogy az alakoskodás alfája és omegája, február 22-én azonban egy kicsit a Debreceni Egyetemre költözött a nemzetközileg is elismert, egyébként Hungarikum rendezvény.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Folklór Műhelye és a Stipendium Hungaricum Mentorhálózat közös szervezésében télűző farsangi sokadalmat rendeztek az intézmény Böszörményi úti Campusán. A délután látványos és cseppet sem csendes felvonulással kezdődött. Megelevenedtek a télűzés mitikus lényei, így a kecske és a gólya, míg Mohácsról klasszikus, tradicionális maszkot öltött busók érkeztek, akik kereplőkkel, kolompokkal csaptak zajt, nehogy Tél tábornok úgy gondolja, érdemes hadakoznia velünk. A menet a Campuson végig vonulva a Kazánháznál ért véget. S, hogy ne csupán a legridegebb évszak elüldözése kerüljön középpontba, gasztronómiai élményben lehetett része a jelenlévőknek. Gulyáslevessel és lekváros farsangi fánkkal készültek a szervezők, a kulináris élvezetek közben pedig a legismertebb magyar népdalok is felcsendültek. A jóllakott hallgatók, egyetemi polgárok számára nyitva állt az ideiglenes vásár is. Sajtkülönlegességek, népi iparművészeti termékek széles választéka várta a magyaros kultúra szerelmeseit.

Természetesen, mivel felsőoktatási intézményről van szó, a tudásgyarapítás sem maradt el. Muhari Zoltán, panyolai polgármester, a rendezvény díszvendége – aki egyébként maga is jelmezben vonult – előadást tartott, amelyben bemutatta az alakoskodás eredetét, annak különböző formáit, elterjedési területeit, hagyományait. A prezentáció információinak alapját a Debreceni Egyetem elismert és méltán neves néhai néprajzkutató professzora, Ujváry Zoltán gyűjtőmunkássága adta. Így nem csupán a télűzés szokásait ismerhette meg a közönség, de számos hallgató megismerhette az egyedülálló tudású Ujváry-professzor nevét és eredményes kutatómunkáját. Miután pedig leszállt az este, a táncé, a farsangi vigadalomé volt a főszerep. A parketten a népitáncosokkal együtt rophatták a mozogni vágyók késő éjszakáig a kultikus népzenei dallamokra a legszebb és leglátványosabb táncmozdulatokat.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.