A MODEM igazgatója ellenáll

Debrecen, 2014. július 11., péntek (MTI) - A debreceni MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ igazgatója elhibázottnak tartja azt az önkormányzati tervet, hogy a központ a jövőben a Déri Múzeum tagintézményeként működjön.

Kukla Krisztián pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében „ezt az intézkedéstervet sietősen elhibázottnak, indoklását pedig különösen kétségesnek” nevezte.

A debreceni közgyűlés csütörtökön határozatban rögzítette azt a szándékát, hogy a MODEM Nonprofit Kft.-t megszünteti és az „általa ellátott közfeladat jövőbeni ellátása érdekében az előzetes miniszteri vélemény beszerzését követően a Déri Múzeumban új tagintézményt hoz létre”.

A Kósa Lajos polgármester által jegyzett előterjesztés indoklása szerint azzal, hogy 2013-tól a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került, két jelentős kulturális intézmény párhuzamos fenntartásáról kell gondoskodni. „Ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett” - olvasható az előterjesztésben.

Az indokok között szerepel továbbá, hogy a Déri Múzeum jelentős modern és kortárs gyűjteménnyel rendelkezik, és magasabb összegű állami támogatáshoz juthat.

Kukla Krisztián kifogásolja, hogy az elfogadott szándéknyilatkozatot semmiféle egyeztetés, hatásvizsgálat nem előzte meg.

Megítélése szerint a MODEM a legjelentősebb vidéki kortárs képzőművészeti kiállítóhely, az elmúlt három évben 27 nagyszabású kiállítást rendezett, hiánypótló hazai és fontos nemzetközi tárlatokat, amelyeknek erőteljes szakmai és sajtóvisszhangjuk volt. Az intézmény munkájának az alapja és értelme eddig az autonómia volt - mutatott rá.

Megjegyezte: a Déri Múzeumnak elismerten csupán a számadatokat tekintve van terjedelmes kortárs és modern anyaga. A két intézmény profilja nyilvánvalóan különböző: a Déri Múzeum valóban fontos néprajzi és például egyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik, kortárs és modern művészeti gyűjteménye azonban semmiképpen sem nevezhető kimagaslónak. Ugyanakkor a két intézmény eddigi együttműködése zavartalan és intenzív volt, egymás közelsége kölcsönös előnyökkel járt.

A MODEM „betagozódásával az eltérő nézőpontok izgalma, a sokszínűség tűnne el a városi kulturális kínálatból. Ezen kívül a Déri Múzeum maga is számtalan, jól ismert gonddal küzd: a 2012-es újranyitás óta nem sikerült az állandó kiállítást megnyitni, a problematikus felújítás kérdései máig rendezetlenek, nem készült még el az irodalmi állandó gyűjtemény a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum telephelyén sem, a legújabb hírek alapján pedig a múzeum legnagyobb vonzerejű műve, a Munkácsy-trilógia sem tartható immár egyben - véli a MODEM igazgatója.

Noha számos példa akad a hasonló összevont múzeumi szerkezetre országszerte, a MODEM esetében ez egyértelmű visszalépést jelentene - jegyezte meg Kukla Krisztián, aki szerint az intézkedés gazdasági racionalitása is erősen megkérdőjelezhető.

Tavaly 18 millió 476 ezer forint volt a mérleg szerinti eredménye a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. A csökkenő önkormányzati támogatás mellett minden évben jelentős pályázati forrásokat nyert el az intézmény állami, illetve európai uniós forrásokból - jelezte, hozzátéve: a MODEM gazdálkodását a néhány hete elfogadott 2013-as beszámoló alapján mintaszerűnek minősítette az önkormányzat. Meggyőződése szerint „a megcélzott nagyobb mértékű állami támogatást a tervezett összevonás egyáltalán nem garantálja”

Kukla Krisztián végezetül reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben elindulhat egy párbeszéd az érintett felek között a MODEM jövőjével kapcsolatban”.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.