Mesevilág a föld alatt

A mézgedi cseppkőbarlang

Magazinunk megint olyan kirándulási célra hívja fel a figyelmet, amely Debrecenből egy nap alatt kényelmesen megjárható.

Az Erdélyi-szigethegység karsztvidékének egyik természetvédelmi területén található a Mézgedi cseppkőbarlang. A természeti látványosság Debrecen-Ártánd-Nagyvárad-Belényes útvonalon közelíthető meg. Belényesnél, a város központjában kialakított körforgalomban a Borod-Élesd felé vezető utat kell választani. Magyarremetéig 16 kilométert autózva, a „Meziad 6 km” táblát keresve, fordulhatunk a barlang irányába. Keskeny, de jó minőségű aszfaltozott úton hajthatunk a parkolóig. Onnan a barlang, murvás úton, fél kilométeres gyaloglás. A bejárathoz függőhídon és lépcsőkkel könnyített kaptatón kell felmászni.

A barlang keddtől vasárnapig fogadja a látogatókat. A belépődíj felnőtteknek 15, gyerekeknek 10 lej. Csak idegenvezetővel járható végig a másfél kilométeres szakasz. Az idegenvezetés román nyelvű, de tájékoztató táblákon magyarul is olvashatók a legfontosabb információk. A barlangi túra háromnegyedórás.

A cseppkőbarlangot Czárán Gyula (1847-1906) erdélyi természetbarát fedezte és térképezte fel. 1921-ben Emil Racovita vezetésével egy barlangászcsoport újabb alagutat talált, így több mint 4,5 km-re nőtt a megismert járatok hossza.

A barlang bejárata úgy néz ki, mint egy kitátott emberi száj. 16 méter széles és 10 méter magas. Előcsarnoka 200 méter hosszú. Ott található Czárán Gyula emléktáblája. Magát a barlangot is gyakran emlegetik Czárán barlangként. Az előcsarnokból egy ajtón lehet a barlangi részbe jutni. Körülbelül 100 méter megtételét követően rengeteg lépcső megmászása következik, ugyanis a barlang háromemeletes, melyek egymás felett keresztben húzódnak. A lépcsők mellett bámulatos formájú cseppkövek sokasága sorakozik. Látható polipforma, lefordított harang, emberfej, delfin, óriás. A csodálatos cseppkőképződmények igazi mesevilágot varázsolnak a látogatók szeme elé. Ha a csodák még nem elegendőek, ott vannak a levegőben cikázó, vagy a falakról csüngő denevérek. A barlang járataiban barlangi barnamedve maradványai is megtekinthetők.

A barlanglátogatás után érdemes megállni Magyarremetén. Református templomában XIV. századi freskók láthatók. A tiszteletes vagy a presbiter bármikor szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére. A falu határában 400 éves tölgyfa áll. Kerülete meghaladja a 6 métert. Ma is zöldellő öreg fáról van szó.

Hazafelé még hosszan kísérnek a Bihar és a Béli hegység csúcsai.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.