Mesébe illő író: Csukás István

Az író és barátai, ezúttal megrajzolva

Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...”

Csupán egyetlen megállapítás maradt ki a híres felsorolásból: hogy ő maga a gyerekkor volt. De, hogy kicsoda Csukás Pista bácsi? Talán Pom Pom imádnivaló személye mintázza a legjobban magát a szerzőt. Sokszínű, ezerarcú hős, aki az embert a legszebb álmok világába repíti, oda, ahová minden gyermek és felnőtt vágyik. Ez a mesevilág.

A nekrológok, in memoriam írások általában – talán kissé akaratlanul is a megszokás miatt – bús hangvételűek. Hasonló érzés fogott el a hír hallatán, amikor egy amúgy sem kifejezetten vidám februári végi napon Csukás Pista bácsi itt hagyott bennünket. De mégis, ez a megemlékezés miért ne csalhatna egy kisebb elégedett, nosztalgiázó mosolyt az olvasó arcára? Pláne, ha azoknak a nevével találkozik, akik végig ott voltak mellette, míg felcseperedett az illető, sőt, talán még rohanó felnőtt fejjel is boldogan találkozik kedvenc szereplőivel.

Bodrogi Gyula egyedülálló hangjával elválaszthatatlan párost alkot a különleges sárkány, a jóságos, híres egyfejű, kinek neve annyi csak, Süsü. Igen, ő is Csukás István. Mirr-Murr, a kandúr minden magyar kedvenc cicája, aki Süsühöz hasonlóan ugyancsak bábfiguraként jelent meg a képernyőn. Nos, szintén Csukás István.

Ha már a tévé mesebeli univerzumáról van szó, ne felejtsük el Sebaj Tóbiás nevét, akiben természetesen megint csak ott rejlik „édesatyjának”, Pista bácsinak a személye. Ahogyan Magyarország egyik legnevesebb halvadászában, a Nagy ho-ho-horgászban is. Volt, hogy Pom Pom legjobb barátja, Picúr, bár azt mondta, nem rohan, mégis csakhamar beért az iskolába, de az is előfordult, hogy „megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri”. Nyilván senkinek nem kell elmagyarázni, hogy ez a Keménykalap és Krumpliorr egyik mondhatni tételmondata és szállóigévé vált sora. Azzal sem mondok meglepőt, ha azt állítom, bizony ezekben a történetekben is az író halhatatlan szelleme lakozik.

Egy picit elvonatkoztatva a Mirr-Murréktól, azt sem illik elfelejteni, hogy a komolyabb, mediatizált irodalomban is tökéletesen megállta szerzőként a helyét. Gyermekregényei, mint például a Vakáció a Halott utcában, illetve más-más korú olvasók számára különböző tanulsággal szolgáló művei előfordult, hogy bőven túlléptek a maguk mesei árnyékán. Kiválóan tükrözi teljes életművének értékét az a számos elismerés, díj is, melyet neki ítéltek.

Generációkat dajkált és nevelt, kísért át a felhőtlen gyermekéveken Csukás István több száz mesejelleme, az említett néhány és a további el nem hangzott több száz figura, akik mind-mind az alkotó nagyságát dicsérik. Bár a hírek arról szóltak, hogy akit Kormos István piszén pisze kölyökmackója, Vackor csak Csukás Pistának hívott, elment. Ez azért korántsem igaz. Van egy hely, egy csodás élet, ahol örökké köztünk marad - mindig itt lesz velünk az ő saját kezével formált mesebeli világában.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.