Megújult az Ibafai Pipamúzeum

Pécs, 2015. november 9., hétfő (MTI) - Megújult a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) dohánytörténeti gyűjteményét bemutató Ibafai Pipamúzeum a közelmúltban.

Az ibafai kultúrház pipamúzeumnak otthont adó részében történt felújítást a község önkormányzata végeztette el, a beruházásnak köszönhetően újjávarázsolták az ingatlan homlokzatát, bejárati kapuját és a kiállítótereit is - írta a JPM az MTI-hez eljuttatott hétfői tájékoztató anyagában.

A gyűjteményt Dankó Imre múzeumigazgató hozta létre az 1960-as években. Az 1968-ban nyílt kiállítást 1976-ban, majd 1987-ben B. Horváth Csilla muzeológus vezetésével átépítették és korszerűsítették.

Láthatók a múzeumban szépen faragott tajtékpipák, tömbösítési eljárással készült úgynevezett „hamis tajték” pipák, porcelánpipák egész sora, az „ibafai fapipa” másolata, dohánytartók, tűzgyújtó szerkezetek, különböző műhelyekből származó, változatos cseréppipák, kínai ópiumpipa vagy éppen a népi fafaragás szép példái, különféle gyufatartók, pipaszárak is.

A gyűjtemény néhány darabja történelmi személyiségekhez köthető: Deák Ferenc és gróf Károlyi Mihály pipáját szintén megtekinthetik a látogatók.

A több évtizeden át kiállított műtárgyak egy részét restaurálás miatt jelenleg fotók helyettesítik.

Az Ibafai Pipamúzeum előzetes bejelentkezéssel fogad látogatókat, érdeklődni az ibafai önkormányzatnál lehet.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.