A Magyar Kard Napja – HÉT VÉGI AJÁNLÓ

Ajánló

Egy érdekes plakátot láttunk, amelyen egy fiatalember kivont karddal áll, a háttérben pedig a debreceni Kossuth szobor látható. Kard és Debrecen, ez olyan téma, aminek érdemes utánajárni.

A kiállítás szervezőitől megtudtuk, hogy a Magyar Szablyavívó Iskola szeretné elérni, hogy hivatalosan is legyen Magyar Kard Napja. Ez a nap a közeljövőben Zrínyi Miklós születésnapjához, azaz május 3-hoz legközelebb eső vasárnap lehet.

Ebben az évben már két magyarországi helyszínen is rendeztek hasonló eseményt, így Nyíregyházán és Szolnokon is. Debrecenben a Déri téren várják majd az érdeklődő látogatókat május 25-én, 10 óra 30 perctől a honvédség fúvószenekarának térzenéjére, majd egészen 14 óráig tart az ünnepi rendezvény. Mivel vasárnap nemcsak az Európai Uniós választás lesz, hanem a gyermeknap is, ezért a rendezvényen, kb. 13 órától a Déri téren a szablyavívó iskola oktatói fogják tanítani a gyerekeket a kardvívás alapjaira. De előtte még az érdeklődők láthatják Pézsa Tibor olimpiai bajnokunkat is, aki éppen 50 éve szerezte egyéni kard olimpiai aranyérmét Tokióban. Az ünnepségen fellép a Hajdú Táncegyüttes néhány tagja is egy rövid botolóval. A múzeum épületében kiállítás nyílik, ami azért is érdekes, mert az eddigi helyszíneken csak a magángyűjtők vívástörténeti anyaga került kiállításra, de Debrecenben már katonai és díszszablyákkal is kiegészítették a bemutatásra kerülő válogatást.

A megnyitó keretében néma főhajtással fognak megemlékezni a napokban elhunyt Gedővári Imre kardvívó olimpiai bajnokunkról.

A szervezők szerint érdemes lesz a vasárnap délelőttöt a kultúrára szánni, mert ilyen jellegű kiállítás még nem volt a Déri Múzeumban! Egyedi, ritkán bemutatandó tárgyak, magángyűjtemények féltett darabjai várják önöket, hogy a magyar kard dicső emlékét és hagyományait feleleveníthessék és napjainkban is továbbéltessék!

Ne feledjék: előbb a kultúra és csak 15 órától a Loki meccs!

Kultur Á.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.