Lepcsánka vagy lapcsánka? A fényfestett városban ez is kiderült

Tócsni, a soknevű étel  Fotó: Nyíradony városa és Tasó László Facebook

A Hajdú Hagyományok Nyomában című értékőrző, hagyományörökítő rendezvénysorozat állomását szeptember 16-án Nyíradonyban is megrendezték. Sütéssel-főzéssel, koncerttel és show-val ünnepelték a Hajdúság hagyományait.

Noha a Debrecentől bő 25 km-re elterülő, a Hajdúság határát jelentő Nyíradonyban Murcis-krumpli Fesztiválként híresült el a gasztronómiai és kulturális ünnepnap, készült lepcsánka, lapcsánka, tótlángos, lapotya, kremzli, krumplibaba, bramborák, cicege, berhe, macok, meg még sorolhatnánk, hogy a Felvidékről indult tócsni nevű krumpliételnek hányféle neve ismert, de a lényege ugyanaz: ízletes és tápláló, ráadásul magyar, palóc, felvidéki. Nyíradonyban pedig igazán szívből tisztelik ezt a fenséges étket. Az orvosi rendelő és mentőállomás mögötti piactéren rendezték a főzést, amelyet látványos szüretkezdeti sokadalom és fogatos felvonulás előzött meg szeptember 16-án, szombaton. Ezt követően pedig fellobogtak a tüzek, a résztvevők sütöttek-főztek, és több százan voltak kíváncsiak erre az igazán magyaros eseményre.

Amikor pedig kihunytak a lángok, és az este első halvány leplét borította a városra, a kulináris élmények után a kultúráé volt a főszerep. A Szabadtéri színpad nézőtere, államalapító Szent István királyunk szobrának felséges árnyékában megtelt, a tekintetek a színpadra szegeződtek. Majd a pódiumra lépett az aranyhangú, debreceni származású Cserpes Laura, őt pedig a mókamester énekes, Vastag Tamás követte, Frank Sinatrát felidézve a közönség előtt. Méltó zárásképpen pedig a polgármesteri hivatal falán ragyogott fel a fényfestés, amely a Hajdúság végtelen kincseit, csodás értékeit tárta a tisztelt publikum elé, tűzzsonglőrök és látványtáncosok koreográfiáival kísérve. Nyíradony egy napra a Hajdúság hagyományainak élő, sebezhetetlen őrévé és a fény városává vált.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.