Kérjen bocsánatot a Fidesz!

Középen dr. Dobrossy István, a DISZ közgyűlési képviselője

Kipukkant a rezsilufi, avagy a Katasztrófavédelem lesz Magyarország legnagyobb közszolgáltatója? címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délután dr. Dobrossy István, a DISZ elnöke, debreceni önkormányzati képviselő.

Az esemény apropóját az adta, hogy a napokban látott napvilágot az a hír, miszerint hét megyében, köztük Hajdú-Biharban, országosan 842 településen július elsejétől leáll a kéményseprői közszolgáltatás. Az ok pedig az, hogy a rezsicsökkentés miatt kieső bevételek állami kompenzálása elmaradt.

- A rezsicsökkentés kapcsán többször felhívtuk a politikusok figyelmét arra, hogy olyan jogszabályokat igyekezzenek alkotni, amelyek nem erőszakolják meg a gazdaságot – kezdte Dobrossy István. Elmondta, annak idejét a debreceni közgyűlésben kérte Varga László főosztályvezetőt, mutassa be azokat a gazdasági számításokat, amelyek alátámasztják a 10-15 százalékos rezsicsökkentés lehetőségét. – Azt mondtuk akkor – folytatta -, hogy egyes cégek ellehetetlenülnek, elbocsájtásokra, fejlesztések elmaradására lehet számítani.

Az országban először Martfűn jelentkeztek a problémák, a szemétszállítás leállt, illetve a katasztrófavédelemnek kellett átvennie a szolgáltatást. Most Hajdú-Bihar megyében is megtörtént az első bedőlés, a FÜTESZ Kft.-nél.

- Többször kértük Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, a Fidesz alelnökét, hogy a populista intézkedések gazdaságilag alátámasztottak legyenek – hangsúlyozta Dobrossy István. – A rezsicsökkentéssel ugyan látszólag csökkennek a lakossági terhek, de ha emiatt államilag meg kell támogatni cégeket, az szintén közpénzből, vagyis a lakosság zsebéből történik. Vagyis hatásvizsgálatokat, hatástanulmányokat kell végezni az ilyen intézkedések előtt – tette hozzá, majd kiemelte: - A Fidesznek bocsánatot kellene kérnie ezektől a cégektől, illetve az elbocsájtott dolgozóktól!

Dobrossy István felhívta az újságírók figyelmét: nem akarják most a mellüket döngetni, hogy ők bezzeg megmondták előre. Tudták, tudják jól, hogy ezek a populista intézkedések jó szavazatszerző lépések voltak, de azért azt is figyelembe kellett volna venni, hogy a nagy szolgáltatóknál, mint az áram vagy a gáz, milliárdos veszteségeket okoztak.

- Az sem jó – folytatta a DISZ önkormányzati képviselője -, ha az ilyen módon lepusztított cégeket aztán az állam fillérekért felvásárolja, mert a rendbe hozásuk ugyancsak milliárdokba kerülnek.

Végül Dobrossy István elmondta, örülnek annak, hogy az AKSD-nél félmilliárdos osztalékot tudtak fizetni, éppen ezért talán itt lehetne érdemben csökkenteni az árakat.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.