A kerítés

A próbakerítés

Mórahalom közelében, a magyar-szerb határon megépítették a referenciakerítést. Egyből nem is egyfélét, hanem egyenesen négyet, legyen min törniük a fejüket a honatyáknak.

Persze nem kell őket különösen félteni, hiszen ők mindenhez értenek. Ha kell az oktatásról döntenek, vagy az egészségügyet akarják megreformálni, most éppen migráció ügyben kellene bölcs határozatot hozniuk.

A déli határon a minden képzeletet felülmúló menekültáradat megállítása céljából emelnek kerítést. Az államnak rengeteg pénzébe fog kerülni, mint ahogy a hazánkba érkezett migránsok elhelyezése és ellátása is. Sokak szerint a kerítés megépítése kidobott pénz. Aki át akar jutni rajta, át is fog. A csirketolvaj bemászik az udvarba, a palesztinok is megmásszák az izraeli határon felállított akadályt. A bátrak megmászták a berlini falat, a vasfüggönyön ugyanúgy áthatoltak. Az ötvenes évek elején, a „láncos kutya, Tito” idején, a déli határvidéken telepített aknazáron is sikeresen átjutottak. Az USA és Mexikó között emelt határzár sem a tökéletes megoldás. Ott alagutakat fúrnak, akik a szabadság hazájába akarnak jutni. Csak az Orbáni hatalom hiszi, hogy a kerítés megvéd a menekültáradattól.

Az emberi elme minden akadály leküzdésére talál megoldást. Erő- vagy drótvágó, létra helyszínre cipelése nem lehet probléma a zöld határon hazánkba jutni kívánó számára. Minden passzív védelmi eszköz annyit ér, amennyi a mögöttes emberi tevékenység. Hiába kameráznak be, példának okáért egy teret, ha nem ül a monitor előtt senki. Megtörténhetnek úgy az események, hogy nem látják, pedig a technika adott és korszerű. Csak az ember hiányzik.

A kerítés akkor fog valamit érni, ha mögötte ott állnak készenlétben a határőrizeti szervek. Amúgy az egyenruhások határzár nélkül is hatékonyan teljesítik feladatukat. Naponta százszámra fogják el a zöld határon át érkezőket, tehát ha kerítés helyett a határőrzők jelenlétét erősítenék, többre jutnánk.

Az állampolgár érti, hogy meg kell védeni az ország határait. A schengeni övezethez tartozás megint csak komoly feladatokat ró az országra. A menekültáradatban azonban úgy érzi, egyedül vagyunk Európában (ami nem igaz, hiszen az olaszok nagyon keményen küzdenek a népvándorlás ellen). A kerítés lehet üzenet a migránsok felé, azaz nehezebb lesz Magyarországra jutni. A határzár lehet üzenet az Európai Unió felé is, hogy komolyan gondoljuk a schengeni övezethez tartozás miatti kötelezettségeinket. Ennyi és nem több. A kerítésépítésnek inkább gesztusértéke van, mint gyakorlati haszna.

Azért elgondolkodtató, vajon miért nőtt meg ekkora mértékben a menekülők száma? Véletlen? Nem valószínű. Afganisztánban évtizedek óta harcok folynak. Irakban úgyszintén nem új keletűek az összecsapások. A szíriai polgárháború a negyedik évébe lépett. A veszélyeztetett országok polgárainak most jutott eszébe tömegesen menekülni Európába? Nagy valószínűséggel a háttérből irányított, tudatos népvándorlásról van szó. Menekültek növekvő számából arra lehet következtetni, hogy egyfajta Európa megszállás kezdődött. A kezelhetetlen tömegbe olyanok is bejuthatnak, akik valamelyik szélsőséges szervezet tagjai lehetnek, s mint alvó ügynökök, európai tartózkodásuk sokadik évében aktivizálódnak.

A kerítésnek egy nem taglalt hátránya is akad. Ez pedig a természetvédelem. A vadon élő állatok természetes élőhelyét, vonulási útvonalát vághatják ketté a kerítések.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.