A katolikus hitélet újjászervezésére emlékeznek Debrecenben

Debrecen, 2014. november 25., kedd - (MTI) - A debreceni katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította 2015-öt Bosák Nándor debreceni-nyíregyházi püspök, emellett a máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulójáról is megemlékeznek jövőre.

Az emlékévről tartott keddi sajtótájékoztatón Bosák Nándor felidézte: 2015-ben lesz 300 éve annak, hogy a nagyváradi püspök megalapította Debrecenben a Szent Anna-plébániát, ugyanis előtte 168 évig nem volt a városban római katolikus templom. Ezt az évfordulót méltóképpen megünnepelik, bemutatják a múltat és a keresztény kultúra értékeit.

Az emlékév vasárnap, advent első vasárnapján kezdődik Debrecen főterén, a Kossuth téren, ahol ökumenikus ünnepséget rendeznek.

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténész-muzeológus, az emlékév koordinátora a programsorozatról elmondta, hogy annak keretében december 6-án Tokody Ilona operaénekes jótékonysági koncertet ad a Szent Anna-székesegyházban, az est bevételét a siketek és nagyothallók javára ajánlják fel. Nagyböjt idején városi keresztút lesz katolikus iskolák és plébániák részvételével, majd húsvét éjszakáján körmenet a katolikus templomokból a főtérre.

Jövő év januárjától 12 részes egyházzenei hangversenysorozat kezdődik, de lesz képzőművészeti kiállítás, könyvbemutató, katolikus filmhét is, majd hálaadó záró koncerttel fejeződik be az emlékév 2015. december 20-án.

Orosz István történész professzor arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen tudományos konferenciát szerveznek Katolikus újjászületés címmel, amelyen II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatásának jelentőségét is méltatják.

A tájékoztatón Kruppa Tamás, Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye általános helynöke szintén egy évfordulóról számolt be: jövőre lesz 300 éve, hogy a máriapócsi kegykép elkezdett könnyezni. Az évforduló alkalmából több jelentős rendezvény mellett egy 15 mázsás harangot is elhelyeznek a bazilikában. A kegytárgyat egy napra Debrecenbe is elviszik március 20-án.

Az adventi időszak eseményeiről Papp László polgármester elmondta: a karácsonyra készülve, a város is díszbe öltözik, az együttlét örömét színvonalas programokkal élik meg.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón a négyhetes adventi rendezvénysorozatról elmondta: az első adventi gyertyagyújtást egy fényjáték előzi meg a Nagytemplom falán vasárnap.

A hátralévő hetekben újból felépül a Mikulásház, lesz betlehem is, míg a Svetits gimnázium diákjai egyháztörténeti kiállítást mutatnak be.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.