A Jobbik lemondásra kéri a NAV elnökét

Budapest, 2014. november 5., szerda (MTI) - A Jobbik azt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökétől, hogy mondjon le pozíciójáról.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján ellentmondásosnak minősítette, hogy Vida Ildikó közlése szerint tájékoztatta a kormány egy illetékesét az Egyesült Államokból való kitiltásáról, a kormánytagok ugyanakkor ezzel ellentétes nyilatkozatokat tettek az elmúlt hetekben.

Az elnök korábbi nyilatkozatával párhuzamot állítva felvetette: ha a kormány hazudott, akkor megjelent a korrupció is?

A jobbikos politikus sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, hogy az áfacsalásokat kifogásoló étolajipari cégnek, a Bunge-nak azt ajánlották informális úton, hogy legyen a kormány stratégiai partnere és a megnőtt bevételeiből 10 százalékot utaljon át egy kormányközeli alapítványnak. Szilágyi György arra vár választ, hogy ugyanezt a rendszert alkalmazták-e a többi, több tucat külföldi partnercéggel is.

Kijelentette: az érintetteknek le kell vonni a következtetéseket, s a NAV elnökének le kell mondania tisztségéről, mert ezzel mentheti meg a hivatalt attól, hogy korrupcióra épülő szervezetként éljen a köztudatban.

A képviselő beszélt arról is, hogy a kormánynak változtatnia kell a gazdaságra hatással lévő hivatalok eljárásain is és az emberek, vállalkozások érdekeit kell szolgálnia. Problémaként jelölte meg, hogy a Forbes magazin leggazdagabb magyarjait összesítő listájának 16. helyén megjelent Simicska Lajos, aki - mondta - sikeres közbeszerzések, állami megrendelések hatására lett az egyik legbefolyásosabb ember.

Szilágyi György reagált arra is, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő további magyarok beutazási tilalmát helyezte kilátásba. Azt mondta: Magyarország szuverén, nem szeretnék, ha bárki beavatkozna belügyeibe és gazdaságába, abba, hogy gázvezetéket, atomerőművet akar építeni vagy más országokkal fűzné szorosabbra kereskedelmi kapcsolatait. Nem szeretnék azt sem, ha Ukrajnához hasonlóan Magyarországot is destabilizálnák és a lehallgatási botrányok során gyűjtött adatokat saját gazdasági érdekeikre használnák fel - fogalmazott.

A jobbikos politikus kérdésre azt is elmondta: szeretné hinni, hogy az eddig amerikai kitiltások megalapozottak voltak, de azt várná el egy szövetséges országtól, hogy ha információi, bizonyítékai vannak bűncselekményekről, akkor közölje.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.