Ijesztő második félidő, fájdalmas vereség

Elbuktak a magyar kézis lányok a második félidőben  Fotó: Ilyés Tibor (MTI)

A helsingborgi csoport derbijén lépett pályára hétfő este a magyar női kézilabda-válogatott Montenegró ellen. A Paraguay és a Kamerun elleni találkozó után ezúttal igen nehéz csata várt a világbajnokságon szereplő magyar lányokra, még ha ők voltak is az esélyesebbek.

Mondhatni, ismerősök összecsapása volt ez, hiszen számos montenegrói kézilabdázónő megfordult már a magyar élvonalban, többen évekig kéziztek hazánkban. Ezúttal nem volt a bevetésre váró keretben az előző meccsen debütált kapus, Bukovszky Anna, valamint Albek Anna. Az ellenfélnél azonban az idei BL-kiírásban a Loki és a Győr ellen is szereplő Buducnost keretéből nyolcan is ott voltak.

A középdöntős szereplését már biztosan elérő, olimpiai kvalifikációért küzdő Magyarország kezdte a meccset, Klujber Katrin azonban belemenés miatt elveszítette a labdát bírói ítélettel, a szlávok vezére, Itana Grbic pedig meg is szerezte a vezetést övéinek, miután lágy emelkedéssel lőtte át a falunkat. A túloldalon aztán jött az egyenlítés, szépen kijátszott labdával Győri-Lukács Viktória robbant be a jobb szélről, majd eredményesen lőtt. Ahogyan az várható volt, a kemény védekezés miatt nem jött a gólzápor. Montenegrónak sikerült egy gólos vezetést percekig állandósítania, ám az első félidő derekához közeledve ismét egyenlítettek a magyarok, majd az ifjú Simon Petra is rendkívül bátran, góllal szállt a meccsbe. A tizenhetedik percben Győri-Lukács újabb találatával már itt volt az előny. Böde-Bíró Blanka ihletetten védte a magyar hálót a védelemnél be-becsúszó taktikai bakik ellenére is, Vámos Petra betörése révén pedig már kettővel vezetett Magyarország 6-4-nél. A sok eladott labda ellenére a Golovin Vlagyimir vezette piros-fehér-zöld csapat határozottan védte vezetését – Montenegrótól még egy szűk hét perces gólcsendet is sikerült kicsikarni. A felvonás hajrájában Böde-Bíró sorjázta a látványos védéseket. Aztán másfél perccel a szünet előtt még Papp Nikoletta kapott remek pattintott passzt Simontól, nyílt előtte a fal, gólig ment – háromra növelve a különbséget. Montenegrói gól után még maradt idő egy hetesre. Klujber és Rajcic nézett farkasszemet, a magyar hölgy nyert: pihenőben 10-7-re vezetett Magyarország.

A fordulást követően folytatódott a kiélezett csatározás. Bordás Réka kapott remek bejátszást, ám egyelőre a beállóból szerzett gólok még várattak magukra. Kisebb hullámvölgybe kerültek a magyarok a második félidő elején, majd a montenegrói egyenlítés után Böde-Bíró védett kulcspillanatban. Ám ez sem volt elég, a kapkodó, zavarodott magyar védelmet szétszedték Jeca Despotovicék, ismét ott volt az előny ziccerből. Ezúttal Marta Batinovic jelentkezett védések tömegével, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy tizenegy perces magyar gólcsend során immár hárommal vezessen az ellenfél a 42. percben. A meccs hajrájához közeledve állandósult a 2-3 gólnyi montenegrói előny, meg a Batinovic-parádé. Márton Gréta sem tudott a bals zélen eredményesen beszállni. Juhász Gréta kiválóan állt játékba, hiszen góllal és egy kiharcolt kétperccel hálálta meg a bizalmat. Aztán pattintva hozta helyzetbe Pásztor Noémit, amiből ugyancsak gól született. Szűk öt perc volt hátra, meg épp ennyi ledolgozandó gól. Majd Batinovic újabb labdaszerzése után el is dőlt – Montenegróé a csoportrangadó két pontja. A második félidőben gyakorlatilag önmaga ellentétét mutatta a magyar válogatott, a végére már szinte semmi sem sikerült.

Juhász még a végére összehozott egy találatot, minimális szépségtapaszként. A vége 24-18 lett, amely rendkívül fájdalmas, papírformától jócskán távol álló vereség után a középdöntőre marad a kérdés, hogy Magyarországnak sikerül-e kiharcolni az olimpiát érő negyeddöntőt. A Golovin-csapat kettő pontot visz tovább a középdöntőbe.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.