Érdemi érdekegyeztetést sürget a kormány és az önkormányzatok között a MÖSZ

Gödöllő, 2014. június 29., vasárnap (MTI) - Nincs érdemi érdekegyeztetés a kormány és az önkormányzatok között, ezért a magyar polgármesterek tizedik világtalálkozója résztvevői arra kérik a kormányt, hogy tekintse partnernek őket - áll abban a vasárnapi zárónyilatkozatban, amelyet a Magyar Önkormányzati Szövetség (MÖSZ) által szervezett találkozón fogadtak el a résztvevők.

 

    Az MTI-hez is eljuttatott, Gémesi György, a MÖSZ elnöke által aláírt dokumentumban hangsúlyozták, hogy a kistelepülési rendszer érték, a magyar kulturális örökség része, ezért mindent meg kell tenni fennmaradásáért. Kifogásolták azonban, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása csökkenti az önállóságot, a nem teljes körű feladatfinanszírozási rendszer pedig pénzügyi nehézséget és működési bizonytalanságot okoz.

    Aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati törvény 2014-től hatályba lépő szabályai álláspontjuk szerint nagymértékben csökkentik a kistelepülési polgármesterek egzisztenciális biztonságát, ezért félő, hogy egyre kevesebb lesz a polgármesteri feladat ellátására alkalmas jelentkező ezeken a településeken.

    A résztvevők a zárónyilatkozatban arra kérték a kormányt, hogy vizsgálja felül az önkormányzati hivatali létszámot, a kötelező közüzemi szolgáltatások rendszerének átalakításánál pedig jelenjenek meg a reális gazdasági és fenntarthatósági szempontok.

    Emellett üdvözölték az adósságkonszolidációt, az önkormányzati szövetségek, a Kárpát-medencei önkormányzatok, illetve a visegrádi országok (V4) önkormányzati szintű együttműködését. Emellett javasolták, hogy legyen évente önkormányzati találkozó az aktuális V4-elnökséget adó államban.

    A Kárpát-medencei önkormányzatok együttműködésének további szélesítése érdekében felkérik a Magyar Önkormányzatok Szövetségét, hogy a határon túli magyar szervezetekkel dolgozzák ki az együttműködés lehetséges formáját.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.