Ellenanyagot termelő állatokat fejlesztettek magyar tudósok

Budapest, 2014. szeptember 25., csütörtök (MTI) - Ellenanyagot termelő, génmódosított állatokat fejlesztett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont start-up cége, az ImmunoGenes. A biotechnológiai eljárást a japán Kyowa Hakko Kirin gyógyszergyár hasznosítja - olvasható az ELTE közleményében.

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének docense és kutatócsoportja génmódosított állatokat, például egereket állított elő, amelyek képesek olyan betegségek kiváltói ellen is ellenanyagot termelni, amelyek esetében az eddigi eljárások kudarcot vallottak. Az eljárás 2012-ben Akadémiai Szabadalmi Nívódíjban részesült.

Vannak olyan terápiás területek, amelyeken nagyon nehéz ellenanyagot fejleszteni, ugyanis az állatok immunrendszere a kérdéses terápiás célpontot nem ismeri fel hatékonyan, ezért ellenanyagot sem termel ellene.

A magyar kutatócsoport fejlesztése olyan genetikailag módosított állatok létrehozásához vezetett, amelyek sokkal hatékonyabban reagálnak még az ilyen nehéz célpontokra is, alkalmazásukkal az ilyen ellenanyagok előállítása is megvalósulhat.

Az ELTE és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont start-up cége, az ImmunoGenes biotechnológiai Kft és AG több hazai és külföldi befektetőt is meg tudott nyerni. A transzgénikus, vagyis génmódosított állatokra elsősorban a gyógyszergyártóknak van szükségük.

Jelenleg több nemzetközi gyógyszeripari nagyvállalat teszteli az ImmunoGenes által kifejlesztett állatokat, és egyikükkel, a japán Kyowa Hakko Kirin céggel az elmúlt napokban írtak alá hasznosítási szerződést.

Az ellenanyagok olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer azért termel, hogy semlegesítse a szervezetbe került kórokozókat. Minden egyes ellenanyag a kórokozó vagy idegen molekula egyedi részét, az úgynevezett antigént ismeri fel, majd hozzákapcsolódva elpusztítja azt. Ellenanyag termelődik akkor is, ha legyengített vírus kerül a szervezetbe védőoltás formájában.

Számos betegség gyógyításában hoztak és hoznak áttörést az ellenanyagok. Segítségükkel célzottabban kezelhetőek egyes daganatos megbetegedések, az olyan autoimmun betegségek, mint a reumás ízületi gyulladás.

Ezek az anyagok nemcsak a jelen és jövő gyógyszerei, hanem sok területen - kórházi laborvizsgálatok, orvos-biológiai és gyógyszerészeti kutatások - ma már nélkülözhetetlenek. Alkalmazásuknál a legnagyobb gondot az jelenti, hogy nagyon sok fontos kórokozó (malária, HIV, influenza) vagy más terápiás célpont esetében a hagyományos módszerekkel nem állítható elő ellenanyag. Az emberek gyógyítására állatokban, főként egerekben termelik ezeket az anyagokat, majd módosítják őket annak érdekében, hogy az emberi szervezet számára ne jelentsenek veszélyt.

Jelenleg több mint 25 féle ellenanyagot használnak világszerte a különböző terápiák során, de várhatóan ez a szám hamarosan az ötvenet is meghaladja. Ezeknek a gyógyszereknek az éves piaci értéke meghaladja az 50 milliárd amerikai dollárt (11 ezer milliárd forint) - írta közleményében az ELTE.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.