Egyoldalú tájékoztatás

Orosz világbajnok

Budapesten tíz napja zajlik a vizes világbajnokság, hazánk eddigi legnagyobb sportrendezvénye. Nincs könnyű helyzetben, aki a teljeskörű eredményekről szeretne tájékozódni. Komoly keresgélés után juthat csak hozzá azokhoz az eredményekhez, amelyek nem magyar sportolókhoz kapcsolódnak.

A honi politika „rátenyerelt” a sportra is. Vitathatatlan, nagy siker egy ekkora esemény megrendezése, de ezt a regnáló hatalom ne sajátítsa ki. Úszóink remek szereplése tette lehetővé a megrendezés jogának megszerzését. A létesítményeket magyar mérnökök tervezték, munkások építették meg, mások pedig szervezési feladatokat oldottak meg. Most hagyjuk, hogy ez az egész mennyibe került, később úgy is el kell számolni. Akkor bizony jó néhány stiklire is fény derülhet. Most azonban élvezzük a versenyeket, a magyar sikereket! Hála az égnek, van belőlük.

Igen ám, de ez egy világbajnokság, ahol a hazánkbelieken kívül mások is versenyeznek. És itt a bökkenő! Egy mezei állampolgár a többiek eredményeire is kíváncsi. A honi híradásokból csak az derül ki, hogyan szerepelnek Hosszú Katinkáék, de arról semmi hír – és maradjunk a háromszoros olimpiai bajnok úszónőnél -, hogy mögötte kik végeztek a második és a harmadik helyen. Ugyanez a helyzet a 4x100-as férfi gyorsváltó esetében is. Ők harmadikként értek célba, ám a győztes és második kvartett kiléte homályban maradt. Jómagam is a CNN-t vagyok kénytelen nézni, csakhogy a hazai versenyről teljes körű tájékoztatást kapjak.

A honi médiából az érdeklődő a külföldi versenyzőkről csak akkor szerezhet tudomást, ha valami különös történik vele. Ezeknek valami olyan üzenete van: milyen buták, ügyetlenek a külföldiek, bezzeg a magyarok! A facebookra feltettek egy videót a kolumbiai szinkron műugrók balul sikerült gyakorlatáról. Írnak arról a migráns lányról, aki két éve a Keleti pályaudvarnál várt jobb sorsára, de hogy kik nyerték és nyerik a különböző számokat, arról nem.

Aki csak a magyar médiára hagyatkozik, biztos, nagyon csodálkozhat, eddig mennyire kevés versenyt tartottak. Pedig nem így van, csak egyoldalú a tájékoztatás, mint ahogy a honi élet minden területén.

Orbán Viktor kormánya a sportból sikerpropagandát kerekített, ahol a külföldi versenyzők csak zavaró tényezőként vannak jelen. Az emberben felsejlik egy nem is olyan régi elmélet a felsőbbrendű fajról.

De reméljük, csak a hőség okozza!

Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.