Egy csepp NBA Debrecenben

Az acélötvözetből készült kosaras ajándék

A Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcán vívott U19-es kosárlabda világbajnokság tiszteletére kézzel fogható emléket is állított Debrecenben a FIBA, azaz a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség.

A jelenlegi korosztályos kosár vb mind a cívisváros, mind pedig a régió és Európa, de a világ ifjúsági kosárlabdázásának is fontos mérföldköve. Magyarország második legnagyobb városában immár hosszú esztendők óta világszínvonalon rendeznek kosárlabda kontinens- és világtornákat. No, nem csupán a nagypályás sportágra kell gondolni, hanem annak „rokonára”, az immár olimpiai ágként is megjelenő 3x3-ra is. Mindezek pedig korosztályos és felnőtt viszonylatban is megjelennek az Alföld szívében, elég csak az idei évre gondolni, az U19 vagy a július 15-19. között megrendezendő 3x3-as kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságra, túlmenően például a félpályás World Tour sorozaton vagy a különböző válogatott megmérettetéseken. A kosárvilágban Debrecen e nívós és rendre minőségi jelenléte előtti tisztelgésképpen a FIBA szobrot adományozott a városnak. Az alkotás az Oláh Gábor utcán kapott helyet. A sportszervezet svájci központja Andrés Lasanta spanyol szobrászművészt kérte fel a szobor megalkotására. A remekmű stilizált, némileg absztrakt kosárlabdát ábrázol, amelyet féltő kezek tartanak a dobás előtti pillanatban. Talapzatán pedig FIBA-felirat hirdeti a cívisváros sportdicsőségét az utókor számára.

Debrecen történelmi mérföldkövei azonban e ponton nem értek még véget, hiszen a szobor leleplezője sem ismeretlen a kosártörténelemben. Sőt. Az U19-es tornára legenda látogatott a Maradandóság városába, s elhozott magával egy csepp NBA-t. Arról a személyről van szó, aki a Dallas Mavericks játékosaként, ikonjaként volt NBA-győztes, MVP, 14-szeres All-Star, aki európaiként, Németországból indulva hódította meg az Egyesült Államok kosárligáját, a sportág csúcsát. Akit úgy hívnak, Dirk Nowitzki.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.