Az elhurcoltakra emlékeztek

Több mint tízezer zsidó élt Debrecenben 1944-ig. A második világháború elmebeteg német vezérének „Végső megoldás” nevű rémötlete azonban tizedére csökkentette létszámukat.

Mára - hiába a sok statisztika, pontos adat nincs - nagyjából háromszázra tehető a létszám. Sokszor olvashatjuk, hogy a debreceni az ország legnagyobb, ma is működő hitközsége, a valóság mást mutat. Mostanság több esetben  marad el istentisztelet érdeklődés hiánya miatt, sokan tagadják, féltik, őrzik identitásukat. A miértre nincs válasz.

Vasárnap délelőtt a hagyományos megemlékezésre került sor a debreceni, Monostorpályi úton lévő temetőben. A közel negyvenfokos kánikulában túlélők és családtagjaik, néhány külhonban élő zsidó emlékezett a hetven évvel ezelőtt történtekre.

Különös pikantériája az eseménynek, hogy a temető a Homokkert része, annak idején, az 1850-es években, a korabeli vezetés itt jelölt ki telket a debreceni zsidók számára. Abban a Homokkertben, amely református templomának presbitere nem is olyan régen a világégésre emlékezendő „holokamuzott” egy jót hívei és az őt tisztelők előtt.

Erre is célzott beszédében Papp László alpolgármester és Tóth Attila a megyei közgyűlés alelnöke. Mindketten kiemelték annak fontosságát, hogy a hét évtizeddel ezelőtti történések sajnos valósak voltak, azok tagadása megengedhetetlen.

Alig néhány túlélő van ma városunkban, őket egy szál virággal köszöntötték.

A megemlékezést dr. Majoros László nyugalmazott mérnök-ezredes, egykori helyőrség parancsnok szavai zárták, aki a  háborúban elesett katonák hősiességére hívta fel a figyelmet.

W. Gy.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.