Vendégek, fellépők a virágkarneválon

Karneváli alkotás 1966-ból

Az 50 éves Debreceni Virágkarnevál az öt évtizedes működése alatt évről-évre egyre több belföldi és külföldi művészeti csoportot tudott Debrecenbe „csábítani”, amelyek aztán mindig továbbvitték a város jó hírét, az itteni polgárok vendégszerető fogadtatását.

Kevés ilyen kulturális nagyrendezvény van az országban, amely ekkora időtávlatban, 1966 óta folyamatosan képes erre.

Idén 14 magyar és 8 külföldi művészeti csoport vesz részt a karneválon, több mint 1500 fellépővel.

 

Hazai csoportok:

Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar és Majorette Együttes (Debrecen) - Számos hazai és nemzetközi verseny, fesztivál nyertese, a Debreceni Virágkarnevál többszörösen díjazott felvezető csoportja.

Debreceni Népi Együttes Felnőtt és Ifjúsági csoportja (Debrecen) - 1950 tavaszán alakult, azóta hazai és külföldi néptánctalálkozók rendszeres résztvevője. A Debreceni Népi Együttes az Örökös Kiváló Együttes címmel, Kölcsey Ferenc- és Pro Urbe Díjjal büszkélkedhet, valamint 2008-ban Megyei Príma-díjban részesült.

Fantasy Tánc-Show | LedDance Hungary (Debrecen - Budapest) - A csoport idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Színpadi és revütánc előadásaik mellett a leddance stílus meghonosítói Magyarországon, amellyel azóta is óriási sikereket érnek el Európa-szerte. Különleges világító jelmezeik és eszközeik rendkívül látványosak.

Feeling Táncstúdió és a Zichy Géza Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara (Debrecen) - A két együttes több éve dolgozik együtt. A többszörös országos, valamint Európa-bajnok táncosok és a kiemelt arany minősítésű fúvószenekar műsora és megjelenése mindig egyedi és különleges.

Forgórózsa Táncegyüttes (Debrecen) - Az idén 35 éves együttes fő feladatának tartja a néptánc hagyományok autentikus keretben történő színpadra állítását és a közösségi szellem építését.

Katasztrófavédelem Központi Zenekara - 1938-ban alakult, az évtizedek során többféle felállásban is játszott, 1988 óta kizárólag fúvószenekarként működik. Fő hivatása a tűzoltó és fúvós hagyományok őrzése és ápolása.

Kenguru Tánc-Sport Egyesület (Debrecen) - Az 1991-ben alakult egyesület fő tevékenysége az akrobatikus rock and roll oktatása. Az egyesület alakulása óta több magyar bajnokot, világranglista-vezetőt és világbajnoki döntős helyezettet nevelt ki.

LESZ DANCE Tánc- és Sport Egyesület (Debrecen) és Csomasz Brass Band – Az egyesület 7 éve alakult meg Debrecenben. Az elmúlt két évben három Nívó-díjas koreográfiájuk is született. Kísérőjük, a Csomasz Brass Band 2003-ban alakult, koncerteztek Erdélyben és Lengyelországban is, Felsőzsolca város idén Pro Urbe Díjjal ismerte el a zenekar munkáját.

Magyar Chan Wu Szövetség – Oroszlántánc (Budapest) - Kínában úgy tartják, hogy az oroszlántánc szerencsét és boldogságot hoz, valamint a rossz szellemek elűzését is szimbolizálja. Egy legenda szerint élt egy szörnyeteg Dél-Kínában, aki minden évben tönkretette a terményt, és embereket rabolt el a faluból. Hiába küldték a legjobb harcosaikat a sárkány ellen, mind kudarcot vallottak. Végül két harcos oroszlánjelmezt öltött és hangos dobszó kíséretében elkergette a fenevadat. Így alakult ki az oroszlántánc, melyet most a Magyar Chan Wu Szövetség táncosai mutatnak be a debreceni közönségnek.

Piruett Tánc Stúdió (Debrecen) - 2007 őszén alakultak. A piruett növendékek az edzések során elsajátítják a klasszikus balett, a modern dzsessztánc, a ritmikus gimnasztika és az akrobatika különböző elemeit, majd a táncokat koreográfiába öntve show-, modern, hip-hop és diszkótánc kategóriákban mutatják be a nagyközönség számára.

R'n'B Dance Team (Debrecen) - A csoport 2010 óta folyamatosan részt vesz a Virágkarneválon, tavaly pedig megosztott első helyezést értek el. Fő profiljuk a hip-hop és showtánc, céljuk magabiztos, színpadkész táncosok kinevelése.

Reformkori Hagyományőrzők Társasága (Balatonfüred) - 2005-ben alakultak azzal a szándékkal, hogy Balatonfüred reformkori hagyományait felélessze, ápolja és továbbörökítse. Korhű viseletükkel a régi szép időket idézik fel.

Silver Tánc és Mazsorett (Debrecen) - 18 éves a debreceni csapat. Fő profiljuk a showtánc és a mazsorett. Produkcióik egyedülállók, hiszen a mazsorettek együtt táncolnak a fúvószenészekkel.

Valcer Táncstúdió és Szihalmi Fúvósok (Debrecen) - A debreceni Valcer Táncstúdió az idén 25. alkalommal köszönti a karneválozó közönséget. Az együttes célja a standard és latin-amerikai táncok népszerűsítése. A Szihalmi Fúvósok már több éve együttműködnek a Valcer Táncstúdióval, számos hazai fesztiválon és külföldön is nagy sikerrel.

 

Külföldi csoportok

Bleuniadur (Franciaország) - Breton nyelven az együttes neve virágzást jelent, azt szimbolizálva, hogyan bomlik ki a múlt hagyományaira épülve, ám a modern világ újdonságait is befogadva sajátos művészetük. 2500 viseletet számláló ruhatáruk, mely térségük évszázadokon átívelő történetét meséli el, jól jelzi a gazdag kulturális örökséget, melyet képviselnek.

Gvanim tánccsoport (Izrael) - A Debrecen testvérvárosából, Rishon LeZion-ból érkező együttes táncai különleges ötvözetét adják a hagyományos izraeli kör- és esküvői táncok, haszid, közel-keleti, valamint a világ minden tájáról – különösen Kelet-Európából – érkezett bevándorlók, és a modern tánc inspirálta zenei nyelvnek.

Kamushka néptáncegyüttes (Oroszország) - Az idei karneváli csoportok korelnöke a Kamushka néptáncegyüttes, mely több mint hetvenéves múlttal büszkélkedhet. Művészi hitvallásuk szerint koreográfiáikat az uráli népek hagyományos tánc-motívumaira alapozzák, ötvözve korunk modern eszközeivel.

Jánošíček folklóregyüttes (Csehország) - Az 1988-ban Brno városában alakult, mára 90 főt számláló csoport tagjai 5 és 30 év közötti fiatalok. Repertoárjuk a morva és szlovák térség kulturális hagyományait dolgozza fel, színes programjaikban népi játékok, hagyományos csoportos és egyéni táncok kapnak helyet.

Pocheon város folkóregyüttese (Dél-Korea) - Dél-Korea reprezentatív folklóregyüttese a távoli ország színeit, táncait és muzsikáját hozza el a Virágkarnevál rendezvényeire. Bár a csoport csak 2013 óta működik, az általa képviselt minőség hamar az ország egyik vezető kulturális intézményévé emelte őket.

Rioni zászlóforgatók (Olaszország) - Nincs virágkarnevál olasz zászlóforgatók nélkül. Az idei különleges évforduló apropóján pedig olyan együttes érkezik, mely maga is 50 esztendeje alakult. A közösség épp 1966 óta működik a Róma-közeli városkában, Coriban, Itália egyik legrégibb településén. A reneszánsz hagyományokat modern koreográfiával ötvözik.

Ballet Camara Társulat (Szenegál) - A Ballet Camara Társulat egy szenegáli-guineai több generációs művészcsalád  igaz történetét meséli el. A társulat repertoárjában számos nyugat-afrikai tánc és koreográfia szerepel. Legszenzációsabb produkciójukban a világon egyedülálló módon mutatják be az akrobatikával tarkított, óriás tökedényes táncot, a tüzes táncot és a gólyalábas táncot.

Stelzen-Art (Németország) - A csoport másfél évtizede készíti extravagáns kosztümjeit és mutatja be őket különleges gólyalábas produkciói során. Kezük nyomán a fa és selyem önálló életre kel: mára mintegy 120 különböző csoda-teremtményt, varázsfigurát keltettek életre, melyből Debrecenbe kéttucatnyit hoznak el. A Confusão szamba együttessel kiegészülve várhatóan fergeteges karneváli hangulatot teremtenek majd.

 

Díszvendégek

Az idei virágkarneválon 15 köztiszteletben álló személy kapott meghívást.

Baranya Dávid | táncművész

Bordos László Zsolt | 3D Mapping – épületvetítés-művész

Böhm György | Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg | a Karneváléj rendezője

Dr. Simon Attila | a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója

Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs | az Anyukám Mondta étterem tulajdonosai

Jagoda Maślanka | lengyel virágkötő

Mészáros Tibor | a Csokonai Nemzeti Színház Kaszás Attila-díjas színésze, rendező, író

Polgár Sándor | a Tóth Árpád Gimnázium címzetes igazgatója, ’66-os Virágkarnevál szervező bizottságának tagja

Senánszky Petra | világbajnok uszonyosúszó

Szűcs Nelli | Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész

Trill Zsolt | Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész

Hugh Wooldridge | brit rendező-producer

Kárász Eszter | énekesnő

Varró Dániel | József Attila-díjas költő, műfordító

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.