Vadászpolitikától a világhírnévig

Az ismert "agancsos" logó

A november 14-i dátum egészen 2006 óta a Jäger-nap. Mindez Philadelphiáig vezethető vissza, ahol a polgármester e jeles napon fogadta a Jägermeister igazgatótanácsát. No, de honnan is indult az a közkedvelt ital, amely mára pohárról-pohárra milliókat kápráztat el?

Kevesen tudják, de a Jägermeister pontosan a náci Németországba lokalizálható. Az 56-féle gyógynövényt tartalmazó keserűlikőr megalkotója a szenvedélyes vadász Kurt Mast volt. Mégis, hogy jön ide a vadászat? A magyarok által közkedvelten agancsos kólának is becézett italt Mast 1934-ben maga szenvedélyéről, illetve az abban az évben bevezetett vadászati törvény után nevezte el, egészen pontosan Hermann Göring után, aki a birodalom fővadászmestere, avagy Reichsjägermeister-e volt. Noha nem összetévesztendő a St. Hubertus névre keresztelt itallal, arculata Szent Hubertuszra, a vadászok védőszentjére utal, aki a legenda szerint maga pillantotta meg a csodás szarvast, amelynek agancsai között fénylő kereszt ragyogott. Érdekes tehát, hogy a Jägermeister egyaránt ötvözi egy szent történetét, illetve a maga nemében őrzi a náci birodalom vadászpolitikáját. A négyféle ízben elérhető (klasszikus, gyömbéres, kávés, fűszeres) keserűlikőr számos kiszerelésben kapható. Napjainkra évente több mint hétmillió litert értékesít belőle a manufaktúra.

Érdekesség, hogy az ital legnagyobb előállítója korántsem szülőhazája, hanem az Egyesült Államok. Ettől függetlenül világszerte – így hazánkban is – töretlenül népszerű. A bulizó ifjúság egyik legkedveltebb itala, amely egyszerre kellemes ízzel kápráztatja el az ízlelőbimbókat, míg ad a jó társaságnak üdült hangulatot.

Az elmúlt esztendőkben egyre népszerűbbé kezdtek válni a különböző promóciók. Legyen szó szerencsekerékről, kóstolóról, az egyedi Jäger-zokniktól a táskán át egészen az aranyláncig, megannyi logós termékhez lehet hozzájutni. Természetesen mindezek alól a cívisváros sem kivétel, ahol gyakorlatilag nincs szórakozóhely, ahol ne lehetne kapni. No, persze ne feledjük: csak mértékkel!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.