Tank Debrecen városközpontjában

Levegőben a tank, leemelik a szállító járműről


Egy T 34-es tank emlékeztet a hősökre és a szabadságharc leverésére a debreceni Hatvan utcán, a Posta átjáróval szemben. 1956. november 4-én a benyomuló szovjet hadsereg többek között a Posta épületét lőtte tankokkal.

Ezért került a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából és a Bocskai Lövészdandár segítségével a Hatvan utcára a több mint 30 tonnás harci jármű. Ugyan motor van benne, de működésképtelen, így teljes biztonságban állhat a tank november 6-ig a debreceni belvárosban.

Papp László polgármester a tank elhelyezése után a helyszínen elmondta: Debrecen komolyan készült az évfordulóra, ezért több olyan rendezvény is lesz a városban, ami segít megérteni a hatvan évvel ezelőtt történteket. Ruszin Romulus, a Bocskai Lövészdandár parancsnoka hozzátette: 1956-ban a helyőrség parancsnoka lett a Forradalmi Bizottmány vezetője, ami kötelezi a dandárt, hogy minden segítséget megadjon Debrecennek. Ezért vállalták, hogy trélerrel elhozzák Hajdúhadházról a tankot és daruval lerakják a Hatvan utcán.

A tank mellett hat helyszínen emlékeztetnek épületeket homlokzataira erősített nagyméretű molinók a debreceni hősökre. Az egyik a Posta Déri tér felőli oldalára került, amely egy korabeli fotó segítségével megmutatja, milyen volt az épület a szovjet tanktámadás után.

Debrecenben a tank és a molinók mellett több programon is megemlékezhetünk 1956 hőseiről. Új köztéri szobrot is avatnak október 23-án a Kossuth utcán, a Csokonai Színház mellett. Győrfi Lajos szobrászművész alkotása légies és monumentális egyszerre. Az avatása után 18 órától megszólalnak a városi templomok harangjai és a főtéren Beethoven: Egmont-nyitánya, emlékezve a hősi halált halt Ács Zoltánra és Gorzsás Andrásra, valamint az életveszélyesen megsérült Gazdag Ibolyára és Vas Gáborra.

Október 27-én a Csapó utcai sétáló övezetben pedig 1956 diák szavalja el Buda Ferenc: Tizenöt-Húszéves halottak című költeményét. A forradalom után ezért a versért börtönbe zárták a Kossuth- és Csokonai-díjas Buda Ferencet. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.