Szívvel-lélekkel a beteg kutyákért

Szőke Krisztina és egy hálás beteg

Számtalanszor olvashatjuk, hallhatjuk, hogy akit baleset ért, műtéten esett át, vagy valamilyen mozgásszervi betegségben szenved, rehabilitációt vagy éppen fizioterápiát vesz igénybe. Először talán furcsának hangozhat, de négylábú házi kedvenceink számára is létezik ilyen kezelés, többek között Polgárdi településen is, a Relax Dog Centerben, ahol főként kutyák rehabilitációjával foglalkoznak.

A kutya-fizioterapeuta képzés most már több helyen is megtalálható Magyarországon, azonban Szőke Krisztina, aki egyben feleség, édesanya és három amerikai staffordshire terrier boldog tulajdonosa is, még annál a képzőintézménynél tanult, ahol jóformán „honosították” ezt a szakmát az országban, vagyis az Állatorvosi Egyetemen, a Terápia az Állatokért Alapítvány szervezésében.

De mit takar a rehabilitáció, ha kis kedvenceinkről van szó? Mikor és miért szükséges egy ilyen kezelés egy eb számára? Ezekre a kérdésekre kerestem a válaszokat, amelyben Szőke Krisztina volt segítségemre, aki egyben a Relax Dog Center tulajdonosa is.

- Honnan jött az ötlet, hogy kutyák rehabilitációjával foglalkozzon?

- 2010-ben egy balesetben súlyos kompressziós csigolyatörést szenvedtem, amelynek a rehabilitációja a mai napig tart. Élmény látni és egyben érezni a változást, amelyen ilyenkor keresztül megy az ember, és még nagyobb boldogság, amikor egy fájdalmas pozícióból megtanítanak a szakemberek arra, hogyan tudsz fájdalommentesen vagy legalábbis kisebb fájdalommal élni. Azonnal magával ragadott a szakma csodálatos világa, de akkor még nem gondoltam rá, hogy szeretnék ilyesmivel foglalkozni. 2013-ban, miközben a manuálterapeutám, a későbbi nagyon jó barátnőm faggatott az addigi életemről, jött a felismerés, hogy én is szívesen végeznék valami hasonlót mint ő, csak kutyákkal. Mivel 2006 óta már rengeteg utat bejártam a kutyák csodás világában, így gondoltam, ideje új vizekre evezni. Szorgos kutatásokba kezdtem a kutyák mozgásszervi rehabilitációjával kapcsolatban, végül annak oktatását is sikerült megtalálnom. 2014 tavaszán nagy lendülettel elindult a vállalkozásom, ami eleinte csak a terápiás kutyamasszázs területén bontakozott ki, majd ezt követte a kutya-fizioterápia.

- Mikor és miért van szüksége egy kutyának ilyen kezelésre?

- A mozgásszervi megbetegedések az utóbbi években igen erőteljesen megjelentek az állatok világában is. Számtalan ortopéd szakorvos küzd azért, hogy ezek az állatok visszanyerjék fájdalommentes életüket. Előfordul, hogy a műtét megelőzhető, ha a gazdi szemfüles és még egy nagyobb trauma előtt elviszi kedvencét az állatorvoshoz, ám sajnos egyelőre csak a baj bekövetkeztével jutnak el orvoshoz az állatok. A tapasztalt ortopéd szakorvosok tudják azt, hogy a műtét önmagában nem elég egy sérült állat felépüléséhez, így már sokszor a műtét előtt javasolják a gazdiknak, hogy keressenek fel egy kisállat/kutya–fizioterapeutát. A fizioterápia sokrétű, így csak néhány népszerűbb területet sorolnék fel, amelyre kifejezetten hasznos, már-már kötelező is lehetne: izom-, ín-, ízület problémákra, degeneratív mozgásszervi betegségekre, időskori mentálhigiénés és fizikai problémák megelőzésére, mozgásszervi funkciók helyreállítására és megtartására, valamint fájdalom és mozgásbeszűkülés esetén.

- Hogyan zajlik egy ilyen kezelés?

- Telefonos bejelentkezés alapján kapnak időpontot a vendégek, már akkor rengeteg hasznos információt osztok meg velük, problémához mérten. Az első alkalom egy úgynevezett állapotfelmérés. A kutya tulajdonosa elmondja a kórelőzményeket, megnézem az ambuláns lapokat, majd átvizsgálom a kutyus váz-, izomrendszerét fizioterapeuta szemmel. A négylábú jószág állapotának és a gazdák képességének megfelelő terápiás tervet állítunk fel és haladunk aszerint lépésről-lépésre. Minden kezelés más, ugyanis ezeket teljesen a kutyák problémáira és képességeire szabjuk, hogy a lehető leghamarabb újra a régi formájukat hozzák. Nagyon fontos kiemelni, hogy a gazdinak mindig döntő szerepe van a rehabilitációban, akkor vagyunk sikeresek, ha maradéktalanul betartja a fizioterapeuta terápiás javaslatát.

- Meddig tart egy kezelés? Mennyi idő, míg egy kutyus felépül annyira, hogy már nincs többé szüksége rehabilitációra?

- Az első alkalom, a korábban említett „állapotfelmérés”, másfél-két órát vesz igénybe, az összes többi ráépülő kezelés csaknem egy órás. A felépülési idő számtalan tényezőtől függ, kezdve attól, hogy mekkora és milyen idős a kutyus, van-e egyéb, más jellegű problémája, amit figyelembe kell venni a kezelés során. A műtét sikeressége is nagymértékben befolyásolja a felépülést. Előfordul, hogy nem várt komplikációk merülnek fel, és újra kell műteni, vagy épp hatalmas fájdalmakkal kell szembenéznie a kis vendégnek. A gazdák és négylábú kedvenceik rátermettsége is meghatározza a terápiát, illetve nagyon fontosnak tartom, hogy a terapeuta is hasznosan tudja átadni a „házi feladatokat”, illetve elmagyarázni a kutyatulajdonosnak, hogy melyik feladatra, kezelésre miért van szükség.

- Mi a legnehezebb feladat ebben, és mi az, ami kihívás az ön számára?

Az időskori mozgásszervi problémáknál is nagyon nagy szerepe van egy fizioterapeutának. Az idős kutyák lelke számomra mindig különleges, megmagyarázhatatlan okokból. Amikor rám bízzák a gazdik legjobb barátjukat, akivel már több mint 10 év közös múltjuk van, az igazán megtisztelő, hisz én leszek jóformán a „járógépük”. Ebben számomra a legnagyobb kihívás az, amikor közeledik a végső elmúlás és az elengedés. Mondhattam volna azt is, hogy mekkora kihívás egy négy lábra lebénult kutyus rehabilitációja, és milyen csodák történnek a kezelések alatt, hogy mindig együtt sírunk, együtt nevetünk a gazdikkal a terápiák során, nekem mégis ez a legnehezebb.

- Megfordítva az előző kérdést, mi a legnagyobb öröm ebben a munkában?

- Kutyásnak születtem, enélkül el sem tudom képzelni az életem, így ezen a kérdésen soha nem is gondolkoztam. Nincs a hivatásomban olyan, ami ne hozna számomra boldogságot. Azt biztosan állíthatom, a kutyák világában vagyok önmagam, a lelkem szerves része minden mozzanata.

- Mit tesz, ha a kutya vagy a gazdi nem partner a kezelésben?

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert rendkívüli párosok járnak hozzám. Ha esetleg érzékenyebb, távolságtartóbb kutyussal találkozom, legkésőbb a harmadik alkalomra már vele is igaz barátokká válunk, mert rájön, hogy miért jár hozzám, és örömmel lendül be a kapun, maga után húzva a gazdit. A legtöbb gazda küzd, próbálkozik, hogy a lehető legtökéletesebben kivitelezze a „házi feladatokat” otthon. Természetesen adódik olyan helyzet, amikor időhiány, vagy épp mondvacsinált tehetségtelenség miatt úgy döntenek, hogy inkább sűrűbben járnak kezelésre, és így teljes mértékben rám bízzák a rehabilitációt. Olyan is előfordul, hogy beadják rehabilitációs panzióba a kutyust, nálunk töltve akár a műtét utáni lábadozós időszakot is. Ez szerencsére ritkán fordul elő, de az élet produkál néha extrém helyzeteket. Azok az eb-tulajdonosok, akik egyáltalán nem partnerek a kezelésben, azoknak megmondom, hogy kidobott pénz eljárni hozzám. Javaslom, hogy változtassanak, vagy feleslegesen ne raboljuk egymás idejét. Szerencsére egy kezemre ráfér, hányszor kellett ezt mondanom.

- Mindemellett kutyapanziót, kutyanapközit is működtet. Mit lehet erről tudni?

- A kutyapanziónk évek óta üzemel, de 2022-ben bővítettem a szolgáltatást a kutyanapközivel is. A kettő között az a különbség, hogy a kutyanapközibe reggel hozzák, délután viszik a kutyusokat (mint óvodában a gyerekeket), a kutyapanzióban viszont nálunk töltik az éjszakákat is. Amíg a gazdik dolgoznak, vagy nyaralni mennek, a legjobb barátjuk nem otthon várja őket egyedül, hanem önfeledten játszik, szocializálódik, tanul tőlünk és más kutyusoktól. A kutyusok saját igényeiknek megfelelően töltik nálunk az idejüket, mindenkire jut elég idő, mindig megfelelő fizikai- és mentális fárasztásban van részük. Aktív, online kommunikáció van a napköziben lévő kutyusok gazdáival, privát üzenetben értesülnek képek és videók által kedvenceik napjáról. Rossz idő esetén az ebek rendelkezésére áll egy 35 négyzetméteres, hűthető-fűthető, csúszásmentes „klubhelyiség”, ahol gondtalanul élvezhetik egymás társaságát is.

- Lelki szinten is megérinti a kutyákat a kezelés, amit végez rajtuk?

- Lelki szinten is hat rájuk, de szerencsére csak pozitívan. Sok kutyussal jártam úgy, hogy meg akart enni az első kezelés alkalmával, vagy nagyon félős volt, de a legrosszabb esetben is a harmadik találkozáskor már világra szóló cimborákká váltunk mindegyikükkel. Egyébként azt kell hogy mondjam, nem csak a kutyákat érinti meg lelkileg a terápia, hanem a gazdikat is, sőt még engem is. Nincs két egyforma eset és két egyforma kutya, maximum csak hasonlóak, és ezáltal mindegyik párossal másképp alakul a kapcsolatunk és a történetünk. Akarva- akaratlanul egymás életének részeivé válunk, de ez így van jól, hisz annál gördülékenyebben haladunk a terápiával. Ha a bizalom megvan köztünk, onnantól fogva nincs más hátra, csak előre. Mindig többes számban beszélek róluk, mert egy picit a mi kutyáink is lesznek a kis vendégeink. Ez egy olyan szakma, ahol a terapeuta és a gazdi vállvetve küzd a kutyájuk egészségéért. Igazi szívvel-lélekkel hivatás az enyém!

Józan Tímea

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.