Rénszarvasok az ablak előtt

A legelésző rénszarvas anya és borja

Valószínűleg igen ritkán vetődik debreceni emberfia Finnország lappföldi részének északi sarkköri vidékére, ahova a lányom nyertes pályázat támogatásával jutott el. Finland északkeleti részén, Kuusoma városától még 55 kilométerre, az orosz határtól mindössze 5 km-re működik a Tamperei Egyetem Kutatóállomása. Lányom vadgazda gyakornokként, három hónapot fog ott tölteni.

Kétnapos út (repülővel Tamperéig, 600 kilométer vonattal, 300 km busszal) jutott el a kutatóállomásra. Az első napok a környék felfedezésével teltek. Végeláthatatlan fenyvesekben vezetnek a tanösvények, amelyeket kikerülhetetlenül kereszteznek patakok, folyók, tavak, hiszen Finnország az ezer tó országa. A vizek hihetetlen kék színben pompáznak (nálunk a Balaton zöld, a Tisza szőke. Valamikor a Duna is kék volt, mostanra azonban csak Strauss keringője emlékeztetett a folyam eredeti színére). A rénszarvasok csapatokban vonulnak az utakon. Oda nem kellenek a traffipaxok, sebességlassító passzív eszközök. A szarvasok jelenléte megfontolt vezetésre készteti az arra autózókat.

A rénszarvasok ott vannak, ahol nem kellenének, azaz Kuusoma környékén ritka az előfordulásuk. Most azonban tömegével vándoroltak arra a vidékre. Eltévedtek? Olyannyira bevetették magukat e környékre, hogy lányom szobája ablakából fényképezhetett rénszarvast, másnap meg a békésen legelésző nyulat. Harmadnapra azonban egyetlen rénszarvas sem maradt a környéken. (Valószínűleg nem a nyulak riasztották el őket – a szerk.)

A környékbeli folyók egyikén rönkúsztató bajnokságot rendeztek. A verseny lényege, hogy az a győztes, aki legtovább képes a folyón lefelé csordogáló farönkön maradni. A verseny persze nem volt ennyire egyszerű, ugyanis a rönkökön a versenyzők hagyományőrző módon tánclépéseket produkáltak, ami nehezítette az egyensúlyozást. A második fordulóban kenuban, farúddal kellet árral szemben, majd sodrásban lavírozni. A harmadik szám pedig szintén kenuban evezve zajlott.

Bár Kuusoma az északi sarkkör közelében fekszik, a nyári hőség ott sem kíméli a helyieket. A sarkkör az északi félteke é.sz. 66° 33' 39" szélességi fokán húzódik. Mindenki azt gondolná, hogy a hőmérséklet ilyen magasságokban nyáron is alig emelkedik a fagypont felé. Ehhez képest harmincfokos hőségben barnulhat a lapp ember.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.