A nagy festékháború

A végeláthatatlan harc nyomai

Hétvégén állandó útitársaimmal Torockón jártam. Számtalan program közül választhattunk. Azon a hétvégén zajlott a Double Rise könnyűzenei fesztivál, melyen fellépett – többek között – a Kistehén, a Ladánybene 27 vagy ByAlex. Szállásunk a kisszínpad közvetlen közelében volt, így – akár akartam, akár nem – minden előadót hallhattam (még hajnali háromkor is).

A követ nehezebben másztam meg, mint tavaly október végén. Miután egész éjszaka zenét hallgattam, természetesen, valami csendesebb helyre vágytam, ezért esett a választás a kemény túrára. Szombaton másodszor másztam meg a Székelykövet (1129 m). Lefelé más úton (akik ismerik a hegyet, azoknak a piroson) ereszkedtem alá. A kialvatlanság rányomta bélyegét teljesítményemre. A meredek, morzsalékos talaj a haladást komoly mértékben nehezítette. A túracipő talpának mély rovátkái sem használtak. Fatörzsekbe, gyökerekbe kapaszkodva sikerült a nehézségeket leküzdeni.

Sajnos, a hegyen háború dúl. Különböző színű festékekkel vívják. A csúcsot jelző két oszlopot egyik héten piros-fehér-zöldre, a másikon román nemzeti színekre pingálják. A bölcsebbek talán azért emeltek két oszlopot is, hogy a két nemzet jelképe (mert Torockón és Torockószentgyörgyön kilencven százalékban magyarok élnek) békésen megférhessen egymás mellett. A román nacionalista érzület azonban nem a békés egymás mellett élésről ismerszik.

A helyiek szerint hetente, messziről érkezett román fiatalok érkeznek, festékes vödrökkel másszák meg a hegyet. Ecsetjeivel hirdetik nemzeti büszkeségüket. Újabban a meredek kapaszkodó jó néhány kövére csádi és ghanai nemzeti színeket is festenek. Biztos van jelentése, magyar ember azonban még nem fejtette meg.

Torockót mindössze három román család lakja. Házuk falán és az ortodox templomon román zászló. A görögkeleti templom a település főterét foglalja el. A valamikor szépen kialakított és gondozott központi területet a románok bazilika minorral sajátították ki, bontották meg a tér gondosan elképzelt, megvalósított arányait. Nem tudni, kinek áll az Isten háza, hiszen a három román család tagjai még egy padsort sem töltenének meg. A templom tipikus példája a románok erőszakos terjeszkedésének. A magyarok nem hivalkodnak ennyire (vagy a románok nem engedik a magyar zászló kitűzését).

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.