Módosítanák a választási jogszabályokat

Budapest, 2014. július 12., szombat (MTI) - Az Együtt-PM pártszövetség az önkormányzati választás után módosító javaslatokat nyújt majd be a választásokat érintő jogszabályokkal kapcsolatban, és ezeket „pontról pontra” az EBESZ jelentése és az önkormányzati választás tapasztalatai alapján fogalmazzák meg.

Az ellenzéki pártszövetség szombati, az MTI-nek küldött közleménye szerint a Fidesznek már papírja is van arról, hogy tisztességtelenül nyert április 6-án.

Azt írták: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) pénteken nyilvánosságra hozott, az áprilisi országgyűlési választásokról készített jelentése súlyos kritikákat fogalmaz meg a tavaszi országgyűlési választásokkal, a választási törvénnyel, valamint a választási kampánnyal kapcsolatosan.

Véleményük szerint a bizottság lényegében helyben hagyta az Együtt-PM korábban megfogalmazott kritikáit, így azt, hogy a választókerületi határokat önkényesen, a Fidesz-KDNP érdekeinek megfelelően rajzolták át; a győztes jelöltek után járó kompenzáció a Fidesz-KDNP érdekeit szolgálta; a kormánypártok minden erejükkel korlátozták, hogy az ellenzék is érdemben kampányoljon; a külföldön élő magyar állampolgárok lényegesen nehezebben szavazhattak, mint a határon túli magyarok, valamint azt, hogy a kampányfinanszírozás nem lett átláthatóbb.

A pártszövetség szerint mindezeken túl aggályos az is, hogy nagyon alacsony a női képviselők aránya a parlamentben és egyetlen kisebbségi jelöltből sem lett képviselő.

Az Együtt-PM szerint a kormány nem hagyhatja figyelmen kívül az EBESZ-jelentést: az Európai Unió tagállamaként nem lehet egyszer az EBESZ-ellenőrzés szükségességét elismerni és EBESZ-misszióban részt venni Ukrajnában, máskor pedig legyinteni ugyanannak a szervezetnek az aggályaira.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.